Myndigheterna vill att riskgrupperna i samhället, äldre och personer med underliggande sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och lungsjukdomar, ska hålla sig inne för att undvika att smittas – då de riskerar att drabbas allra hårdast av coronaviruset.

Men många svenskar i riskgrupperna måste lämna sina hem då de inte har möjlighet att få hjälp med nödvändiga inköp av olika slag.

Flera privatpersoner i Sverige har, via sociala medier, därför erbjudit sig att hjälpa till med att köpa matvaror och placera ut dem utanför dörren hos den som inte vill eller kan gå ut. Bland annat har den stora Facebook-gruppen "Corona - Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!" skapat engagemang över hela landet.

Whilma vill hjälpa utsatta

När 19-åriga Whilma Jägerholm såg en liknande Facebook-grupp kände hon genast att även hon ville göra något för de utsatta.

– Om någon äldre person eller någon som är i riskgruppen behöver hjälp så är det bara att kontakta mig så kan jag lämna mat eller andra varor utanför dörren. Jag bor på Öxnehaga men har tillgång till bil, så jag kan åka runt i hela Jönköping, säger Whilma Jägerholm och berättar att hon själv inte är speciellt orolig över att smittas av viruset:

– Det är svårt att veta säkert hur det kommer att drabba samhället nu när det är så nytt, men jag tänker mest på de äldre och de som är i riskzonen.

Vad händer om du blir helt överöst med samtal?

– Då hoppas jag att fler kan tänka sig att hjälpa till. Alla får göra så gott man kan.

”Det är helt sjukt”

Polisen har gått ut med en varning om ”coronabedragare” efter ett nytt, spektakulärt fall i Skåne i helgen. Bedragarna ringer då upp en äldre person och erbjuder sig att handla åt dem nu i virustiderna. De ber om en inköpslista, men också bankkort och koder.

– Det är helt sjukt att det finns människor som utnyttjar andras rädsla. Mitt tips till de som behöver hjälp är att aldrig ämna ut kort eller kortinformation, oavsett vad. För allas säkerhet och trygghet ska man betala mig efter att jag lämnat varorna, avslutar Whilma Jägerholm.