Relaterat till artikeln

I tisdags publicerade flera medier nyheten att en elev som är över 18 år misstänks för att ha våldtagit en lärare på ett gymnasium i Jönköpings län. Utredningen pågår och vad som har skett är långt ifrån klarlagt.

Läs mer: Misstänkt våldtäkt på lärare i länet

Regionens högsta politiker Malin Wengholm (M) kommenterar nyheten i ett Facebookinlägg.

Hon slår fast att det skett en våldtäkt och skriver vidare att "det är dags att sluta placera 20-åriga "barn" på gymnasieskolor."

Vidare skriver hon att att händelsen kanske inte inträffat om de styrande politikerna i kommunen hade tagit signaler om oro och otrygghet på allvar. I inlägget framgår det också vilken skola det handlar om för de som följt tidigare nyhetsrapportering på orten.

Malin Wengholm skriver att hon inte hinner med en telefonintervju. Istället svarar hon via sms.

Vad menar du med att sätta barn inom citationstecken?

– Det jag vänder mig emot är att vi i vårt svenska samhälle har börjat kalla 20-åringar för barn. 20-åringar är inga barn och ska behandlas därefter.

Varken i artikeln från SVT som Malin Wengholm har länkat till eller i JP:s artiklar om händelsen används ordet barn i beskrivningen av den misstänkta gärningsmannen.

Ärendet pågår, vad tänker du om att du i din politiska roll agerar innan fallet är avgjort?

– Jag har inte agerat i ärendet bara kommenterat nyheter på min Facebooksida, skriver Malin Wengholm.

Hon anser att hon har rätt att kommentera nyheter på sitt privata konto så länge hon inte är elak eller kränker någon, och frågar tillbaka om Jönköpings-Posten anser att den svenska yttrandefriheten bör omprövas?

Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare för Jönköpings-Posten, svarar på Malin Wengholms fråga:

– Det här är inte en fråga om yttrandefrihet utan om lämplighet. Frågan är om det är lämpligt att en högt uppsatt politiker gör politiska poänger på ett misstänkt brott där vi vet väldigt lite om omständigheterna. Vi är noga med att skriva det vi vet, inte det vi tror och det borde gälla för andra som tar ansvar för samhällsutvecklingen. Yttrandefriheten tillåter oss att kalla vem som helst för idiot men det är inte säkert att det är lämpligt och man kan till och med bli dömd för förtal.

Malin Wengholm skriver också att hon i det här fallet stod upp för en kvinnlig lärare som hade blivit våldtagen på jobbet och att hon ska göra allt i sin politiska makt för att stoppa en sådan samhällsutveckling.

Lägger du ansvaret för händelsen på det politiska styret i kommunen?

– Kommunledningen har arbetsgivaransvar för sin personal. När personal blir våldtagen på arbetet har arbetsgivaren inte uppfyllt det ansvaret.

Malin Wengholm skriver vidare att Moderaterna gick till val med ett brett paket för att stävja sexualbrotten med reformer ur brottsoffrens perspektiv.

"Politiskt känsliga frågor, som att utlandsfödda är överrepresenterade i gärningsmannastatistiken, får aldrig stå i vägen för varken en relevant debatt eller effektiva åtgärder."

"Om man inte kallar en spade för en spade blir det otroligt svårt att komma tillrätta med de problem som vårt land står inför", skriver Malin Wengholm.

Relaterat till artikeln