När Moderaterna nu är samlade för sitt Sverigemöte i Karlstad är det ett parti som behöver vända en negativ trend. I de senaste opinionsmätningarna har partiet inte längre haft kvar sin plats som Sveriges andra största parti utan har passerats av Sverigedemokraterna. Och när partiledaren Anna Kinberg Batra i januari öppnade för att fälla regeringen med hjälp av SD så bedöms många väljare ha blivit besvikna på Moderaterna.

Hur tror du att Anna Kinberg Batras utspel om att närma sig Sverigedemokraterna har påverkat Moderaterna?

Det var inte så hon sa. Däremot sa att hon att vi inte kan låtsas som att de inte finns eftersom det inte hör hemma i en demokrati. Det är som vuxenmobbning, säger Malin Wengholm (M).

Regionrådet säger även att det var välkommet för Moderaterna att Centerpartiet, som å sin sida har en stark medvind i opinionsmätningarna, i veckan öppnade för att fälla vissa förslag från regeringens budget.

Det tycker jag visar att Anna hade rätt. Vi måste kunna föra fram vår politik. Själv tycker jag att vi i Alliansen borde ha gjort det tidigare, men det är i alla fall bättre att göra det sent än att aldrig göra det. Vi har ett svårt parlamentariskt läge med tre block i svensk politik i dag och inget av blocken kan regera utan någon form av stöd från något av de andra blocken, säger Malin Wengholm.

Det är ett och ett halvt år kvar till riksdagsvalet och Malin Wengholm känner inte oro över att partiet just nu har dåliga opinionssiffror och hon anser inte heller att Anna Kinberg Batras ställning som Moderaternas partiledare är hotad.

Det är viktigt att vi håller fast vid vår politik och inte börjar spreta. Det gäller att hålla i och hålla ut. Jag tror att vi är på rätt väg, säger Malin Wengholm.

Under Sverigemötet i Karlstad har Moderaterna diskuterat ett tillstånd i det svenska samhället som Jönköpings läns regionråd tror kommer att bli en av de stora politiska frågorna de närmaste åren – att definiera det grundläggande behovet av välfärd i Sverige – alltså skola, vård och omsorg.

Befolkningen har ökat och behovet av välfärd är oerhört mycket större i dag. Alla politiska partier kommer att behöva definiera hur de ska möta den utmaningen för det är inget som kommer att lösa sig av sig själv. Om vi jämför med hur det har sett ut de senaste 25 åren så har det varit förhållandevis lätt. Vi i Moderaterna anser att vi måste öka antalet arbetade timmar för att kunna möta den svåra utmaningen, säger Malin Wengholm (M).