Läs mer: Se förödelsen efter olyckan

Det var vid tvåtiden på julaftonseftermiddagen som det inkom ett larm till SOS om att det läckte olja från ett vindkraftverk i Lemnhult, Korsberga, som riskerade att rinna ner i en sjö. Men i själva verket handlar det om att ett större vindkraftverk har fallit – och delats i två delar.

– Det blåser inte så mycket, så egentligen vet man inte vad som har hänt. Det är lite av ett mysterium faktiskt. Jättekonstigt, ingen vet något, säger Nathalie Petersson från Nye.

Under helgdagarna befinner hon sig i Lemnhult tillsammans med sin man Daniel Petersson. Det fallna vindkraftverket lockade förstås nyfikenhet.

– Vi åkte förstås och kollade, ryktet gick. Det var flera andra som åkte dit också, så vi tog lite kort. Det är alltså hela vindkraftverket som har vält, konstaterar hon.

Morgan Miledal, insatsledare på Höglandets räddningstjänstförbund i Vetlanda hade vid 15-tiden kommit fram till platsen, tillsammans med ett tiotal andra från räddningstjänsten, och servicepersonal från Stena Renewable som äger vindkraftverken i parken.

– Det är ett av vindkraftverken i parken som har gått i kull… Eller gått av. Orsaken vet jag inte, men det ligger ned, säger han.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nehej! Det kan jag säga att jag inte har, säger Morgan Miledal.

Han och hans kollegor från räddningstjänsten har spärrat av platsen och jobbar nu med miljöarbete. En okänd mängd olja från verkets växellådor har redan runnit ut i marken, och nu försöker man, i kontakt med kommunen och Stena Renewable, att förhindra ytterligare miljöpåverkan.

Enligt Morgan Miledal har räddningstjänsten fått in uppgifter om att verket förmodligen föll kring 09-09.30-tiden på julaftonsförmiddagen. Han är osäker på verkets höjd och vikt, men enligt andra personer på platsen är det ett rejält vindkraftverk det handlar om.

– Det tillhör de högsta landbaserade vindkraftverken, säger de här, säger Morgan Miledal.

Vindkraftverket som välte var av modellen Vestas V112. Det var 185 meter högt (120 meter utan vingen) och vägde ungefär 400 ton, enligt Stena Renewables vd Peter Zachrisson.

Ingen person ska ha skadats i samband med händelsen. Inga trafikerade vägar ska finnas på området, som var öppet för allmänheten.