Det står mycket prestige på spel när Elit Vetlanda på tisdagen åker till Målilla för det klassiska derbyt borta mot Dackarna.

– Även om formen har svajat lite för Dackarna under säsongen så är de absolut ett av seriens bästa lag. Nu möter vi dem dessutom på bortaplan så det gäller att vi visar inställning och får en bra start, säger Mikael Wirebrand.

Samtidigt tyngs klubben av det tragiska beskedet om klubbikonen Claes Ivarssons bortgång.

– Det blir speciellt absolut. Vi i laget kommer naturligtvis uppmärksamma det hela med sorgeband men jag vet inte om det kommer uppmärksammas ytterligare under själva matchen, säger Wirebrand och fortsätter:

– Framförallt kom det som en chock för oss i föreningen som förlorat en god vän och en fantastisk person. Det får en att inse hur kort livet är. Samtidigt måste vi i lagledningen försöka vara professionella så att sorgen inte går ut över prestationen imorgon.

Matchen är den första efter ett, enligt Wirebrand, välbehövligt uppehåll.

– Man kan vara lite smårädd över att vi ska tappa form men faktum är att det här uppehållet kom ganska lägligt. Vi har haft lite sjukdomar och några har behövt finjustera lite på sina cyklar för att få mer fart i dem.

Vetlanda leder i Elitserien inför omgång nio men trots det ses Dackarna som favoriter.

– Det är deras hemmaplan och då ska de vara favoriter. Samtidigt litar vi på varandra i laget och vet att vi har goda chanser att vinna. Det krävs att alla sju förare är fokuserade och kör bra vilket är lättare sagt än gjort.

Matchen betyder främst väldigt mycket för supportrarna och känslostormarna är något som brukar märkas hela vägen ner i depån.

– Man brukar bli kallad både för det ena och det andra i Målilla, precis som det ska vara på ett derby. Supportrarna ger en jäkla boost och förarna är väldigt medvetna om hur mycket som står på spel. Väderprognosen är bra och jag hoppas att många Vetlanda-supportrar kommer och hjälper oss till segern.

Det skiljer drygt fyra mil mellan Vetlanda och Målilla. En återkommande diskussion är vart gränsen för de båda klubbarnas "supporterterritorium" egentligen går.

– Ja det brukar bli lite olika svar på den frågan. Enligt mig går gränsen i Kvilfors. Där kan mamman i familjen hålla på det ena laget och pappan på det andra. Frågar du någon annan får du säkert ett annat svar, säger Mikael Wirebrand och skrattar.

Varför är rivaliteten så stark?

– Det är gammalt snack och groll från förr som har hängt med. Det är fortfarande folk som tycker att Dackarna är det värsta som finns och vise versa.