Några av våldtäkterna som Per Persson nu har dömts för ägde rum i Vetlanda. Även ett vittne var från Vetlanda. Flickan som blev utsatt i detta fall bodde dock på annan ort.

Domen mot Per Persson meddelades i Norrköpings tingsrätt på torsdagen. Påföljden för 45-årige Per Persson som bland annat utgett sig för att vara släkt med en känd profil inom näringslivet och att vara väl bevandrad i nöjeslivet, blev fem års fängelse. I domen framgår att Persson på många olika sätt har duperat flickorna att utföra de sexuella handlingar som framgår i åtalet.

Själv nekar han till alla anklagelser men tingsrätten finner att han gjort sig skyldig till våldtäkt i sex fall, utnyttjande av barn för sexuell posering vid 23 tillfällen, sexuellt ofredande vid tolv tillfällen och barnpornografibrott. Bevisningen mot Per Persson utgörs i stort sett huvudsakligen av målsägandes berättelser och vittnesuppgifter.

I ett fall kunde åklagarsidan åberopa teknisk bevisning då man fann mannens dna på insidan av en flickas bh och trosor. Denna målsägande träffade Per Persson på en restaurang i Stockholm. Hon firade då sin mammas födelsedag när Persson kom fram till hennes bord och berättade att han var fotograf och saknade en modell. Flickan blev intresserad och följde med honom till hans hotellrum. Där utförde han en rad sexuella handlingar. Hon kände sig äcklad men vågade inte protestera. Efteråt gick de tillsammans till ett fik där ett vittne hörde vad flickan och Per Persson pratade om.

Vittnena upplevde inte mannen som professionellt trovärdig och uppmanade flickan att vända sig till polisen vilket hon också senare gjorde. Detta ledde till att Per Persson kunde gripas och vid husrannsakan framkom uppgifter som pekade på Perssons skuld.

I domen finns berättelser från sammanlagt sjutton flickor som blivit utsatta för Per Persson.

Några av händelserna inträffade i Vetlanda mot en flicka som alltså inte bodde i Vetlanda. Per Persson hade ordnat en träff med henne genom att locka med ett modellkontrakt. Per Persson utförde bland annat handlingar mot flickan, i hans bil på en skogsväg, som kan jämföras med en våldtäkt. Han utnyttjade henne också grovt sexuellt på annan plats i Vetlanda. Under rättegången fanns ett vittne från Vetlanda med som kunde berätta uppgifter om Per Perssons brottslighet.

Norrköpings tingsrätt menar att de utsatta flickorna har lämnat trovärdiga redogörelser när de berättat om vad Per Persson utsatt dem för. Sammanlagt åläggs Persson att betala 718 000 kronor till de unga flickor han utsatt för sexualbrott. En av flickorna som utsattes för övergrepp, tog sitt liv strax innan rättegången.

Fotnot: I en tidigare version som gick ute på webben stod att en flicka från Vetlanda blev våldtagen av Per Persson som utgav sig för att vara modefotograf. Det stämmer inte. Vetlanda-Posten beklagar den olyckliga förväxlingen.