Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenfallet har fått nya strålkastare

Nu kan man titta på Stalpets vattenfall igen även när det är mörkt. Den nya belysningen är på plats.

Lampor har funnits även tidigare, på andra sidan ravinen. Det har varit Trafikverkets belysning, som dock inte fungerat på länge.

Nu blir en av kommunens största turistattraktioner åter belyst. Det är resultatet av ett medborgarförslag från en kommuninvånare, som först fick till svar från kommunen att det skulle blir för dyrt att byta ut den gamla belysningsinstallationen.

Önskemålet ledde ändå till att tekniska enheten tillsammans med markägaren Skånska Energi fick i uppdrag att utreda om det till en rimlig kostnad skulle gå att skapa ett belyst vattenfall.

I en tidigare artikel har kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Fälth (C) uttalat att det är positivt om kommunen på något sätt medverkar till att än mer lyfta fram Stalpet som en turistattraktion.

Nu finns nya strålkastare på plats. Detta till en relativt billig peng.

– Vi hade en budget på 25 000 kronor och har tillsammans med Skånska Energi hittat en enklare lösning, säger Lars Skeppås, teknisk chef.

Han tycker att Stalpet nu lyses upp jättefint, men berättar att det finns ett litet problem.

– Vi har tagit ner rätt mycket sly, så nu blir de trafikanter som kommer från Ralingsås bländade. Det måste vi förstås lösa.

Marina Janehed, som driver Stalpets café och även kan se vattenfallet från sin bostad, är mycket nöjd.

– Det är jättefint. Jag har kämpat för en ny belysning sedan jag tog över caféet för 13 år sedan, men inget har hänt, säger hon.

Läs mer: Bra säsong för Stalpet