Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för vägglöss i loppisfynden – så känner du igen typiska tecknen

Under sommarmånaderna är det många som passar på att köpa begagnande möbler på loppmarknader. Men det gäller att se upp – om du har otur kan fyndet bära med sig oväntat besök i form av vägglöss.

Det är Länsförsäkringar som slår larm om att saneringarna av vägglöss blir allt vanligare i Sverige – sedan 2014 har de ökat med 60 procent, enligt statistik från Anticimex.

Förutom illvilliga blodsugare som följer med hem i resväskan efter utlandssemestern, finns det också en risk att vägglössen gömmer sig i begagnade sängar, soffor och andra stoppade möbler.

Enligt försäkringsbolaget är det därför en god idé att ta en grundlig koll innan du slår till på loppisfyndet.

– Typiska tecken på vägglöss är svarta prickar - vägglusens spillning, och skalbitar, men har möbeln stått oanvänd ett tag kan vägglusen ha gått i dvala och då är det svårare att upptäcka, säger Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Viktigt att rengöra ordentligt

Vägglöss kan vara knepiga att bli av med – det kan ta allt ifrån ett par dagar till flera månader att sanera bostaden. Därför tipsar Susanne Fagerberg om att alltid rengöra nyinköpta, begagnade möbler ordentligt.

– När du köpt en begagnad möbel bör du dammsuga den ordentligt, särskilt i resårer, dragkedjor och där det finns skrymslen, som i skarven mellan ben och möbel. Tvätta textilier i 60 grader eller värmebehandla dem i torktumlare i plastpåse i 60 grader.