Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för skogsbränder i Götaland – extremhetta väntar i Europa

Temperaturerna väntas bli höga i början av veckan och risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor på flera håll i hela Götaland. SMHI har även gått ut med ett meddelande om höga temperaturer som personer i riskgrupper kan känna av.

SMHI gick under måndagen ut med en varning för mycket stor brandrisk Götaland och Svealand, och med extremt stor brandrisk i de ostligaste delarna.

– Det är egentligen ingen brandrisk, utan mer en varning för att det kommer bli torrt utomhus, säger meteorolog Marie Staerk på SMHI.

SMHI har även gått ut med ett meddelande om höga temperaturer, vilket gäller väst- och östkusten, Småland och Skåne. Mellan måndag och onsdag kan det bli minst 26 grader, på onsdag möjligen upp till 30 grader. Informationen riktas främst till personer i riskgrupper som kan vara extra känsliga mot värmen, exempelvis äldre eller små barn.

Det varma vädret kommer från de södra delarna av Europa, men väntas inte dröja sig kvar en längre tid. Den kraftiga hettan kommer från Nordafrika och kommer att byggas upp successivt framför allt i västra Europa. I Spanien, Frankrike och södra Tyskland spås temperaturer närmare 40 grader.

– Mot slutet av veckan sjunker temperaturerna och det är möjligt att ett regnområde kommer att passera, fortsätter Marie Staerk.

Det kan då dra in ett åskoväder i de nordligare delarna runt Vänern, men i nuläget väntas det inte drabba Götaland, uppger SMHI.