Några av studenterna som jag just visat runt på redaktionsgolvet är nyfikna på journalistyrket. Andra vill något helt annat. Men oavsett framtidsplaner vet de att vi som jobbar med nyheter har det lite tufft just nu.

Men vi lämnar studenten och hennes viktiga fråga för en stund för att i stället se ett annat ansikte framför oss. Den 18 mars låter Dagens Nyheter pryda sitt lördagsmagasin med ett porträtt av en leende amerikan vid namn Dean Baquet. Han intervjuas i egenskap av chefredaktör på dagstidningen New York Times angående tidningens ordkrig med Donald Trump – som konsekvent kallar den 166-åriga, väl ansedda tidningen för ”the failing New York Times”.

Dean Baquet pratar i rubriker när han beskriver sitt läge:

– Det här är journalistikens motsvarighet till 11 september. Det förändrar allt.

Vi har lokalt ingen situation som liknar NY Times läge att jämföra med. Men det finns ändå mycket att inspireras av i den amerikanske chefredaktörens berättelse om den granskande journalistikens betydelse. Fake news, virala osanningar och kanske främst brist på källkritik är frågor att brottas med även för oss som verkar inom lokalmedia. Och här – i Sverige, Småland – måste journalistiken finnas som ett slags moteld. Det känns tydligare än på länge. Kanske är det till och med som Dean Baquet säger: ”Journalistiken har aldrig varit viktigare än nu”.

Det är en spännande tanke som sporrar. Omställningen i mediebranschen – som i grunden handlar om att vi rapporterar i fler kanaler för att våra läsare helt enkelt vill det – är slitsam rent affärsmässigt eftersom ingen ännu riktigt hittat ett sätt att helt och hållet finansiera journalistik som publiceras online.

Men den är samtidigt nyttig. Vi kan faktiskt berätta bättre när vi får en större verktygslåda - och nu, 2017, känns det som om allt fler står allt stadigare i det som av både ministrar och andra bedömare utanför vår sfär beskrivs som en mediekris.

Kanske ser man det man vill se – men jag tycker mig kunna skönja ett ökat fokus på fördjupning inom journalistiken. Gräv och granskning har förstås alltid varit grunden för vårt arbete – men någonstans kanske diskussionen om falska nyheter och desinformation fungerar som bränsle för den seriösa journalistiken. Världen må vara galen – nu kör vi.

Hallpressen – globalt en väldigt liten men lokalt en urstark aktör inom journalistiken – har nyligen omorganiserat sin redaktionella verksamhet. Vi har försökt bygga för att rapportera med kvalité på både papper och sajter. Vi har strukit vissa funktioner och tillfört andra. Och vi har genomfört en besparing på samma gång.

Tanken är att bygga för framtiden. Vi har utformat rutiner och roller som vi vill ska generera mer granskande journalistik och riktigt bra berättande. Vi har satsat på lokala agendareportrar med ett särskilt uppdrag att just granska och fördjupa – och vi samlar dem i det vi kallar Granskningsnavet, en träffpunkt där vi tillsammans planerar, utvärderar och lär för att bli allt bättre.

Man ska akta sig för att underskatta den strukturella omvandling som journalistiken nu genomgår. Men man kan faktiskt bli lite less på att ständigt se problem med vårt uppdrag. Det saknas verkligen inte utmaningar – men möjligheterna är nog faktiskt fler.

Det vi bestämmer oss för att satsa på kan vi göra – och vi kan göra det bra.

Det är svårt att förklara tjusningen med vårt yrke för den som aldrig provat det. Det är svårt att beskriva hur det känns när man som journalist hittar en riktigt bra nyhet, får klä den i ord och bild och förmedla den vidare, via appar, Facebook och tidningar. Det går nog inte riktigt att sätta ord på känslan av att stå mitt i ett dramatiskt händelseförlopp där man måste rapportera om ren och skär tragik – alltid snabbt och inte sällan live – för publikens skull. Och vi kan kanske heller inte dela med oss av stoltheten och respekten vi känner varje gång någon vill berätta en historia för oss, så att fler ska få veta.

Men det kanske inte gör något. Det viktigaste är att man förstår att allt det här är så vansinnigt viktigt.

Vi som jobbar med journalistik på din ort är en viktig byggsten i den lokala demokratin. Det låter lite högtravande, men är likafullt sant.

Utan oss kanske det falska får bättre fäste. Utan oss kan man befara att både det ena och andra sker utan att medborgarna upptäcker det. Utan journalistik är samhället illa ute.

Så. Tillbaka till studenten och hennes fråga om vår framtid.

Ni förstod nog vad jag svarade. Vi lever i allra högsta grad – och tänker så fortsätta.

Journalistiken har aldrig varit viktigare än nu.