Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldsamheterna i Paris eskalerar – UD uppmanar svenskar till försiktighet

Efter förra helgen har kaoset eskalerat i Frankrike och Paris. I samband med Gula västarnas nya protester under lördagen har ungefär 700 personer gripits. UD uppmanar svenskar till försiktighet.

Förra helgen drabbade protestgruppen Gula västarna samman med polis i Paris efter våldsamma upplopp i staden. Aftonbladet rapporterar att oroligheterna fortsätter. På lördagen deltog, enligt Frankrikes vice inrikesminister Laurent Nunez, 31 000 personer i demonstrationer på flera platser runt om i Frankrike och Aftonbladet skriver att 90 000 poliser hade kallats på olika platser. Enligt tidningen ska polisen ha skjutit en hel del tårgas mot demonstranter.

700 personer ska ha gripits under lördagen.

Eiffeltornet och Louvren håller under lördagen stängt och flera butiker längs Champs-Elysées är stängda efter att flera affärer har plundrats.

Enligt Aftonbladet har fyra personer dött och hundratals skadats sedan protesterna inleddes den 17 november. Nyhetsbyrån TT skriver att demonstrationerna började med att Gula västarna ursprungligen vände sig mot höga dieselpriser men att det hela sedan har vuxit till en allmän proteströrelse.

President Emmanuel Macrons politik står i fokus för anhängarnas vrede, rapporterar TT, som demonstranterna anser leder till orimligt höga levnadskostnader.

Utrikesdepartementet, UD, gick ut på fredagen och uppmanade svenskar i Paris att iaktta försiktighet.