En av de som upptäckte vägpiraterna var Daniel. Han blev stoppad av dessa när han körde bil vid Nydalarondellen.

Det stod en välklädd man utanför en blå fin bil och vinkade till mig att stanna. Jag vevade ned rutan och då kastade han in en ”guldring” på sätet. På engelska förklarade han att hans bankkort var sönder, han höll upp ett avbrutet kort och sa att han behövde pengar till bensin, berättar Daniel.

Daniel misstänkte dock redan tidigt att det handlade om lurendrejare.

Det kändes oseriöst. I hans bil satt det flera andra personer och bilen var dessutom igång. De verkade alltså inte ha bensinstopp. Jag gav honom tillbaka ringen, vevade upp rutan och åkte iväg, berättar Daniel.

När Daniel kom hem tittade han på Facebook och såg att fler Vetlandabor hade sett dessa skojare.

En kvinna skriver exempelvis att en finare bil stod vid ridhuset i Vetlanda med varningsblinkers på. Mannen var välklädd och försökte påkalla andra bilisters uppmärksamhet. Ett annat vittne skriver att hennes vän faktiskt blev rånad.

”Det kom fram en man som verkade vara i nöd och min vän saktade ned farten och vevade ner rutan och skulle se hur det var med mannen. Då lutade han sig över barnet i passagerarsätet och rånade min vän”, skriver kvinnan i forumet ”Du vet att du är från Vetlanda när”.

Det låter hårt men man ska inte stanna. Dessa människor är ute i onda avsikter, säger presstalesman Lasse Johansson vid polisen.