Hur ser unga människor på sin hembygd? Vill de förändra något? Har de makt att påverka? Välkommen till en utställning med fotografier, berättelser och tankar kring hembygd, ur ungdomars perspektiv. Onsdagen den 16 december öppnar Västarvets turnéversion av utställningen Hembygd – någonstans i Sverige på biblioteket i Vara. Den 15 december är det pressvisning.

– Hembygd för mig är där jag gjort allt för första gången. Första skoldagen, första gången i högstadiet. När jag åkte moppe första gången, träffade de första kompisarna... Alla minnen. Att jag har min plats och vet var grejerna finns.

Så låter en berättelse från en av de många ungdomar som har varit med och skapat utställningen Hembygd – någonstans i Sverige. Hur ser unga människor på sin hembygd? Vill de förändra något? Har de makt att påverka? Vad är Sverige för dem? I utställningen möter vi ungdomarnas egna tankar, berättelser och fotografier om sin hembygd – en grundförutsättning för historia, identitet och utveckling.

Rot produktion – Annica Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson – har rest runt i Sverige och träffat unga, med olika bakgrund, intressen och förutsättningar. De har fotograferat, intervjuat och filmat. Ungdomarna har också fotograferat och skrivit själva om sin hembygd. Det har blivit ett starkt och innehållsrikt material, som väcker tankar, igenkännande, förundran och öppnar upp för diskussioner om det samhälle vi lever i idag.

Den som besöker utställningen får också se begreppet hembygd ur ett stort antal perspektiv.

– Äldre människor kan ha en generaliserad bild av hur unga är och tänker, men här möter de ungdomar som är väldigt olika. Det är ett brett register av tankar och åsikter som återspeglas, säger Anna Sjölander, utställningsproducent på Västarvet.

Västarvet samarbetar med Rot produktion kring en regional turnéversion av Hembygd - någonstans i Sverige. Denna version, som lämpar sig för bibliotek och mindre utställningshallar innehåller extra mycket material från Västra Götalands kommuner.

Också tankar om att bo i Vara finns med i Hembygd. Så här beskriver ungdomarna kommunen i den bok som getts ut som en del av projektet:

– Vara är litet på gott och ont. Mysigt. De flesta är lagom, beter sig rätt, är omtänksamma och trygga i sig själva. Ingen gör sig till för någon eller säger att de är bäst, även om det finns undantag (-). Ni pratar ju bonnigt, brukar de säga när vi är någon annanstans. Vi vill bo kvar, möjligtvis iväg ett tag, men låta barnen växa upp i hus med trädgård nära släkten.

Utställningen finns på Vara bibliotek 16 december 2015 – 11 januari 2016.