Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsläpp av orenat vatten måste upphöra

Två fastigheter i Aneby kommun kan förbjudas att släppas ut orenat avloppsvatten. De kan också få krav på sig att ansluta sig till kommunens spillvattennät.

Fastigheterna ligger inom kommunens verksamhetsområde, men har ingen anslutning till det systemet. Båda två har enskilda avlopp som inte klarar av någon form av rening och ligger dessutom i nära anslutning till vattendrag.

Samhällsbyggnadschef Michael Wirestam upplyser om att lagen säger att den som har en fastighet inom kommunalt verksamhetsområde är skyldig att betala anslutningsavgift.

– Men man är inte tvungen att ansluta sig dit. Däremot kan kommunen förbjuda utsläpp från den egna anläggningen, säger han.

För dyrt

I det ena fallet har fastighetsägaren, som tycker det är för dyrt att ansluta sig till kommunens nät, av Aneby Miljö & Vatten, erbjudits en avbetalningsplan, men inte svarat på det.

Enligt ett förslag till beslut i tillsynsnämnden ska de aktuella fastighetsägarna förbjudas att släppa ut spillvatten från hushållet som inte genomgått rening. I beslutsunderlaget står det också att de båda fastigheterna ska ansluta spillvatten till till kommunens spillvattennät vid den punkt som kommunen anvisar.

Enligt förslaget ska utsläppet av hushållsspillvatten upphöra så snart det är möjligt att ansluta sig till det kommunala nätet, dock senast tre månader efter att beslutet fattats.

– Det här är två lite speciella ärenden, det finns inte så många sådana fall i kommunen, men det är angeläget att ansluta till kommunen spillvattennät, säger Michael Wirestam.