Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgift: Iran sköt ned flygplanet av misstag

Artikel 3 av 7
Flygkraschen i Iran
Visa alla artiklar

Iran misstänks ha råkat skjuta ned flygplanet som kraschade i onsdags utanför Teheran, rapporterar amerikanska medier och hänvisar till källor i USA och Irak. USA:s president Donald Trump säger samtidigt att han "har en känsla av att något väldigt hemskt hände".

– Jag har mina misstankar. Det är en tragisk händelse. Men någon kan ha gjort ett misstag på andra sidan när det flög, säger Trump på en presskonferens i Vita huset.

– Vissa personer säger att det kan ha varit ett mekaniskt fel men jag tror inte det handlar om det.

Donald Trumps uttalande kom precis efter att tidningen Newsweek rapporterat att Iran kan ha skjutit ned flygplanet av misstag. Tidskriften hänvisar till två amerikanska och en irakisk källa. Enligt dessa tros planet ha skjutits ned av ett luftvärnssystem, som kan ha varit aktivt med förhöjd beredskap med anledning av Irans raketattacker mot militärbaser i Irak, som skedde bara några timmar före flygkraschen.

Iran tillbakavisar

Från iranskt håll tillbakavisas uppgifterna och chefen för landets trafikflyg, Ali Abedzadeh, kallar dem för ologiska rykten", enligt den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Isna.

– Vetenskapligt är det en omöjlighet att en raket träffade det ukrainska planet, det är ologiska rykten, säger han.

Flight PS752 flögs av Ukraine international airlines och var på väg från Teherans internationella flygplats till Kiev när det störtade. Alla 176 personer ombord omkom, bland dem minst tio svenskar, elva ukrainare och omkring 60 kanadensare. Värst drabbades Iran, drygt 80 passagerare var Iranska medborgare.

Iran har lovat Kiev information om händelsen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj diskuterade kraschen i ett telefonsamtal med sin iranske kollega Hassan Rohani på torsdagen.

"Hassan Rohani underströk att Iran ska ge den ukrainska expertgruppen snabb tillgång till alla nödvändiga uppgifter", står det i ett uttalande från Zelenskyjs kansli, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Iran har huvudansvaret för utredningen av kraschen med det USA-tillverkade Boeingplanet. Att kraschen skedde i Iran komplicerar utredningsarbetet, vilket redan visat sig. Efter att planets svarta lådor hittats sade chefen för Irans flygmyndighet att han inte kommer att låta tillverkaren Boeing undersöka dem.

Svenskt-ukrainskt samarbete

I Ukraina har officiellt ännu inga slutsatser dragits. Det nationella säkerhetsrådets sekreterare Oleksej Danylov talar om sju olika teorier, enligt nyhetsbyrån AFP. Bland dem finns terrordåd, att planet skjutits ned av det iranska luftvärnet eller ett tekniskt fel.

Ukraina har också bett FN om "ovillkorligt "stöd i utredningen, rapporterade AFP på torsdagskvällen.

Dessutom ska Sverige och Ukraina samarbeta i utredningen av orsaken till kraschen – och Iran har lovat Kiev information om händelsen.

Eftersom svenska och ukrainska medborgare dödades har dessa länder rätt att utse representanter i utredningen.

Volodymyr Zelenskyj har även talat med Sveriges statsminister Stefan Löfven. Samtalet innehöll en överenskommelse om att aktivt samarbeta i utredningen om orsaken till kraschen.

"Presidenten och statsministern var överens om att Ukraina och Sverige skulle fortsätta samarbetet på olika nivåer under utredningens gång för att bidra till en genomgripande och transparent utredning", skriver Zelenskyjs kansli.

Inget nödanrop

En preliminär iransk observation har konstaterat att planet brann före kraschen, en slutsats som bygger på vittnesuppgifter från personer på marken samt i ett annat flygplan som var i luften. Ett filmklipp som uppges visa hur det brinnande planet störtar mot marken har även publicerats av flera internationella medier.

Besättningen ska enligt Iran inte ha gjort något nödanrop. Planet ska även ha vänt tillbaka mot flygplatsen i Teheran efter ett "problem".

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs fel land där det hänvisas till källor i ingressen.