Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppåt för Aneby i bredbandsranking

Aneby är en klättrare. Det gäller årets bredbandsranking, där kommunen tagit ett rejält kliv uppåt på listan.

Ny statistik från Post- och Telestyrelsen, PTS, visar att tillgången på fiber under 2018 ökade i 288 av landets 290 kommuner. Siffrorna har analyserats av Svenska Stadsnätsföreningen.

Tittar man på Sverige i stort har nu 77 procent av hushållen tillgång till bredband, vilket jämfört med föregående år är en liten ökning.

Under snittet

Med sina 73,9 procent 2018 ligger Aneby alltså lite under riksgenomsnittet. Jämfört med 2017 har kommunen dock bättrat sig. Enligt siffrorna från PTS har hushållens tillgång till bredband ökat från 64,1 till 73,9 procent.

Det innebär också att Aneby har klättrat med 37 placeringar, till plats 93 på riksrankingen.

I Sverige som helhet har utbyggnadstakten minskat något. Svenska Stadsnätsföreningen befarar att kurvan planar ut ytterligare de kommande åren.

Käppar i hjulet

– För stadsnäten sätter nuvarande regler och lagar käppar i hjulet för den fortsatta utbyggnaden. Det måste bli enklare att samverka både kring fiberutbyggnad och drift om stadsnäten fullt ut ska kunna bidra till arbetet med att nå de nationella målen.

Det säger Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen, i ett pressmeddelande.

Till sist kan nämnas att 95 procent av alla hushåll i Sverige senast 2020 ska ha tillgång till bredband.

Läs mer: Firande med fibertårta kritiseras

Läs mer: Här klättrar kommunen snabbt