Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga tar klimatstriden – vad gör du?

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Människan bär oturligt nog skulden för nästintill allt som händer med vår planet.

Den värld vi känner idag präglas av osäkra levnadsförhållanden på grund av bland annat global uppvärmning och surt regn. Den största miljöboven är vi som människor. Allt den globala uppvärmningen och det sura regnet har lett till, är orsakat av våra förfäder. Och vi fortsätter att bidra.

Allt började med industriella revolutionen då man upptäckte det fossila bränslet kol. Till en början var röken den värsta konsekvensen man såg av kolförbränningen. Men nu på senare år förstår vi vad vår förbränning av fossila bränslen leder till. Den leder till en ökad växthuseffekt. Den effekten leder i sin tur till att genomsnittstemperaturen på planeten höjs. Och slutligen leder den höjda temperaturen till ett förändrat klimat.

En annan effekt av förbränningen av fossila bränslen är surt regn som uppstår när fossila bränslen frigör svaveldioxid. När svaveldioxiden sedan blandas med luften bildas svavelsyra. Svavelsyran blandas sedan med vattnet uppe i molnen och faller ned som surt regn. Syran i regnet sänker pH-värdet i vattnet eller marken som den hamnar i. Det leder till att många nyckelarter dör ut, då de inte klarar av det nya låga pH-värdet. Och när dessa nyckelarter försvinner medför det att flertalet andra arter dör ut.

Det människan försöker göra, och har gjort i alla tider, är att överleva. Men en sak som människan alltid har behövt och alltid kommer behöva är syre. Syret produceras genom fotosyntesen som sker i skogar och hav. Just nu pågår skövling av planetens största regnskog, Amazonas. Amazonas producerar 20 procent av jordens syre. Genom att hugga ned denna regnskog förstör människan på ett sätt sin chans till överlevnad. Men de som gör det har inget annat val. De måste få en lön som de kan överleva på, även om den lön de får inte räcker och makthavare tillåter skövlingarna för att ge plats åt jordbruk.

Det som händer med haven är bland annat det som nämnts; surt regn. Men det finns andra negativt bidragande faktorer, såsom nedskräpning med olika plaster, miljögifter och oljeutsläpp. Haven, eller snarare de växter som lever i haven, producerar hälften av allt syre. När människan sedan förorenar haven, far växterna och syreproduktionen illa.

En annan påverkan som människan har blivit mer medveten om på senare tid är medicinen. Mediciner har tidigare i stor utsträckning spolats ned i toaletter. Och vattnet har inte kunnat renas från alla läkemedel, utan har då förts ut i sjöar och grundvatten. I sjöar har medicinerna negativt påverkat fiskars och dess yngels utveckling.

Så, hur ska människan och djuren klara sig i denna värld? Hur ska människan åtgärda alla dessa dilemman? Den ultimata lösningen hade varit att ta bort oss själva från ekvationen. För utan människan hade naturen till slut reparerat sig. Men personligen ser jag forskningen som vår lösning. Vi behöver ta fram alternativa och mer effektiva bränslen än de fossila. Vi behöver även ta bättre hand om våra olika läkemedel så att de inte läcker ut i naturen. Men för att ge forskningen en rivstart behövs kapital. Och kapital finns det gott om, men de investeras i annat än att rädda planeten. Miljardärer har skänkt miljoner till uppbyggandet av Notre Dame i Paris.

Vi borde få dem att fråga sig: ”Är det här nödvändigt?”

Vi har våra förfäder att tacka där vi befinner oss idag. Både det bra och det dåliga. Det är svårt att ta tillbaka det som redan gjorts. Men kanske kan vi stoppa den negativa utvecklingen? Om inte så lär vi, trots all vår kamp för överlevnad dö ut på grund av att vår planet blir obeboelig. Vi måste kämpa, för det här är det enda hem vi har. Så, vad kan du göra för att främja vår och planetens överlevnad?

Alwa Jarl Nyman

Samhällsvetenskapsprogrammet, Per Brahegymnasiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel