Vad som orsakade olyckan, i Vetlanda kommun, är fortfarande under juldagen oklart.

– Vi har påbörjat utredningsarbete tillsammans med leverantören för att ta reda på den huvudsakliga orsaken till hur det kunde ske. Vi ska göra en ordentlig utredning för att förstå vad som har orsakat den katastrofala händelsen, säger Peter Zachrisson, som inte vill spekulera i vad som föranledde katastrofen.

– Det kommer att ta en tid för oss innan vi vet orsaken, men jag har ingen uppfattning om hur lång tid det kommer att ta innan vi vet något. Det är leverantörens tekniker tillsammans med utredare som får gå till botten med detta. Det får ta den tid det tar, helt enkelt. Vi kan inte påskynda det arbetet, fortsätter han.

De 32 verken i Lemnhult kontrolleras regelbundet, enligt Zachrisson.

– Normalt sett är maskinen under kontinuerlig övervakning. Sen har vi servicetillfällen då vi genomgår service på verken, berättar Peter Zachrisson.

– Vi följer de lagar och förordningar som finns och de föreskrifter som finns för verken.

Vad händer nu?

– Först och främst ska säkra miljön runt verket, det pågår just nu. I nästa steg ska vi påbörja det långsiktiga arbetet att återställa området och ta bort verket, säger Peter Zachrisson.

– Och vi ska som sagt ta reda på vad som har hänt. Än så länge är det enda vi vet att vindkraftverket har fallit i går, någonstans vid 09.30 tror vi. Då tappade vi kommunikationen med verket och vi har också ”öronvittnen” som hört en smäll vid den tiden.

Delarna av det 400 ton tunga vindkraftverket, vindkraftverk 15 i vindpark Lemnhult, ligger fortfarande under juldagen utspridda i skogen. Känslan av katastrof är uppenbar när man befinner sig på området.

– Det känns som att vara på en plats där ett flygplats har kraschat. Jag förstår inte hur det kunde ske, säger Johan Svensson, en av många privatpersoner som under de senaste dagarna besökt området för att med egna ögon beskåda förödelsen.