En timme före lunch klev partitoppen, det vill säga Jimmie Åkesson och gruppledaren Mattias Karlsson, in i stadshuset för att träffa lokalpressen och några medlemmar. Ett besök på Strömsholmen hade också bokats in före kvällens öppna möte i Nässjö.

Det är en turbulent tid även inrikespolitiskt, i synnerhet efter beskedet från Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra förra veckan, att bryta låsningarna mot SD och samarbeta i sakfrågor.

Vad säger du om hennes besked?

– Det är spännande. Jag har sagt det tidigare: den som tror att Sverige kan delas in i två traditionella block efter nästa val får tänka om. Det kommer inte att hända. Det intressanta är vem Anna Kinberg Batra vill samarbeta med, Löfven eller oss?

Jimmie Åkesson beskriver en förändring i det politiska klimatet bara det senaste året.

– Vi har mycket kontakt med moderata politiker på kommunnivå som gärna skulle samarbeta med SD men som fått nej från partiledningen.

– Det har skapat en väldig frustration ute i landet och det är det vi ser uttryck för nu, med Kinberg Batras besked. Moderaterna öppnar mot Sverigedemokraterna och vi märker också en helt annan acceptans ute i samhället. Vi möts med respekt.

Samtidigt säger ju Kinberg Batra att SD är ett rasistiskt parti.

– Jag hävdar att hon aldrig sagt så. Hon var satt under väldig press och instämde i en beskrivning. Att säga emot hade varit ett tydligt ställningstagande för oss.

– Vi är inget rasistiskt parti, det kan alla nyktra och någorlunda begåvade individer se. Möjligen har vi dragit till oss en del personer vars övertygelser inte stämmer med partiets. De har sökt sig till oss men hamnat fel. De utesluts och det är oerhört viktigt om vi ska kunna bygga en stark trovärdighet.

Hur stora blir i ni valet 2018?

– Vi blir Sveriges största parti. Men procenten är inte så viktig för mig, det är vilken påverkan vi får som är intressant.

– Vi får över 30 procent, inflikar Tranåspolitikern Björn Forsell som undrar hur partiet ska hitta förtroendevalda till alla poster som blir SD:s.

– Jag gillar din entusiasm, i Gällivare tippade man 50 procent, säger Åkesson.

Partiledaren hoppas att Sveriges styrs av SD och M, eventuellt KD efter nästa val.

– Jag vill se en mitten- högerregering. Man kan också tänka sig att Moderaterna styr, med stöd av oss. Vi blir en garant för att politiken inte skruvas för långt åt höger. Det fanns brister med Reinfeldtregeringen, framför allt inom fördelningspolitiken och jobbpolitiken samt i villkoren för offentliganställda och för våra fattigaste pensionärer.

Är du en statsministerkandidat?

– Ja. Tidigare har det varit svårt att se sig själv i den rollen men ja, jag är det.

Vad säger du om Donald Trump som president?

– Jag vet inte än men jag gillar det hans seger är ett uttryck för, precis som Brexit. Allt detta är en reaktion mot den vänsterliberalism som dominerat i tiotals år.

Mattias Karlsson lyfter tryggheten i samhället som en kärnfråga inför valet. Han nämner särskilt kvinnors otrygghet utomhus och vill möta det med exempelvis fler poliser på gator och torg samt hårdare straff.

Läs mer: Jimmie Åkesson blir allt tryggare i sin roll