Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygg hemgång ger nöjda patienter

Nya rutiner skapar tryggare och snabbare hemgång när Anebybor lämnar sjukhuset. De allra flesta patienter är nöjda.

Då vårdtagaren inte längre är i behov av sjukhusvård ska hon eller han kunna åka hem så snabbt som möjligt och göra det på ett säkert sätt. I Aneby har det sedan i januari 2017 funnits ett team som arbetar med trygg hemgång.

– Lagen om det skulle ha börjat gälla 1 april i fjol, men det flyttades fram till 1 januari i år. Så vi kom i gång tidigare än vad som krävdes. säger enhetschef Elenor Råsberg.

Hela 2017 jobbade Aneby kommun dock mot den gamla lagen.

– Det positiva med det var att vi hann lära känna varandra i teamet och testa olika saker.

Det nya är att både patienten och Aneby kommun inom 24 timmar ska få ett utskriftsdatum redan vid ankomsten till sjukhuset.

– Tidigare hade vi fem dagar på oss att planera för hemgången, nu ska vi göra det så så snart som möjligt. En annan nyhet är att även vårdcentralen, via en vårdsamordnare, deltar i processen.

I hemmet

Ytterligare en förändring är att vårdplaneringen ska ske i hemmet, inte på sjukhuset.

– Vi har tre dygn på oss, men går in direkt med trygg hemgång.

Elenor Råsberg berättar att man har byggt upp ett nära samarbete med hemtjänsten. Där har det nya, digitala planeringssystemet varit till stor hjälp.

– När luckor uppstår kan sjuksköterskor i hemtjänsten gå in och hjälpa till med trygg hemgång.

Sedan 15 januari i år har det varit skarpt läge för nyordningen. Fram till för ungefär två veckor sedan hade kommunen ett jämnt inflöde av invånare med trygg hemgång.

– Efter det har det lugnat ner sig. Varför vet jag inte, men är inget som vi styr över.

När Elenor Råsberg redogör för lite statistik kan hon konstatera att Aneby ligger bra till. I januari tog det i snitt 1,9 dagar innan medicinskt färdigbehandlade kommuninvånare skrevs ut från sjukhus. Motsvarande siffra för länet var 4 dagar. I februari var siffran 1,3 dagar och mars 1,1 medan länssnittet var högre även då.

Hon kan inte uttala sig om vad detta betyder ekonomiskt.

– Jag kan bara säga att det kostar pengar för oss om vi överskrider ett visst antal dagars sjukhusvistelse, men än har vi inte behövt betala något.

En enkät som gått ut till vårdtagarna efter införandet av trygg hemgång visar att de allra flesta är nöjda. Den absoluta majoriteten tycker att de fått bra stöd i hemmet och att de känt sig trygga när de återvänt hem från sjukhuset.

Eleonor Råsberg vill ge en eloge till personalen.

– Alla kategorier i teamet är lika viktiga, och de gör ett jättebra jobb, säger hon.