Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tranåsbor åtalas för grova smuggelbrott – miljontals cigaretter beslagtogs

Totalt nio personer, varav tre Tranåsbor, åtalas för brott i en större smuggelhärva. Flera miljoner cigaretter ska ha smugglats in i landet vid olika tillfällen.

I samband med att Ekobrottsmyndigheten genomförde ett stort tillslag mot smuggelcigaretter på en plats i Hultsfreds kommun greps flera personer, varav flera Tranåsbor. Detta var i början av december förra året och cirka 2,4 miljoner cigaretter blev beslagtagna.

Av de gripna häktades senare tre personer. Två av dessa är hemmahörande i Tranås.

Nu har åtal väckts i målet. Totalt åtalas nio personer, varav tre är från Tranås. Gärningarna som åklagaren väckt åtal om är flera fall av grov olovlig befattning av punktskattepliktiga varor, ett grovt penningtvättsbrott samt ett fall av grov olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor.

Alla förutom en person misstänks för befattningsbrott i olika omfattning. Den nionde personen är misstänkt för grov penningtvätt och ska ha förvarat 400 000 kronor i kontanter, från brottslig verksamhet, i bagageutrymmet i en bil.

Miljontals cigaretter

De två Tranåsborna som sitter häktade misstänks ha tagit emot 1,2 miljoner cigaretter som anlände till Sverige via färja i oktober förra året. Cigaretterna transporterades sedan till en adress i Tranås och männen både förvarade och överlät smuggelcigaretter till andra. 1,9 miljoner kronor beräknas den undandragna skatten uppgå till i det fallet.

Vid ett senare tillfälle, i november, ska alla tre Tranåsmän samt ytterligare tre andra ha gjort sig skyldiga till ännu ett befattningsbrott. Nu togs 2,4 miljoner cigaretter emot vid färjeläget i Nynäshamn, enligt stämningsansökan. Även dessa cigaretter transporterades till Tranås, men överläts sedan successivt till andra personer. Den beräknade undandragna skatten uppgår till 3,8 miljoner kronor.

Tranåsmännen och ytterligare en person misstänks ha tagit emot 2,4 miljoner cigaretter som sedan transporterats till en adress i Hultsfreds kommun. Brottet uppdagades i samband med den stora razzian i början av december. Precis som i föregående åtalspunkt hamnar den undandragna skatten på 3,8 miljoner och här åtalas även lastbilschauffören, som ska ha transporterat cigaretterna till Sverige, för grov olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor.

Samtliga misstänkta förnekar brott. Som bevisning har i två av fallen hemlig avlyssning använts.