Tranås fick betyget 4,0 på en femgradig skala där tre är godkänt.

– Det är glädjande och ett hedrande resultat, samtidigt gäller det inte att slå sig till ro utan att fortsätta göra bra verksamhet för unga i Tranås, säger Sören Hjalmar, föreståndare i ungdomsverksamheten Epic.

Ydre kommun hamnar däremot i botten i undersökningen på 196:e plats med 1,2 i genomsnittligt betyg.

Resultatet baseras på sju frågor som Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, har ställt om ungas inflytande i kommunen, deras tillgång till nyktra mötesplatser, variationen och marknadsföringen av dessa, samt vilka insatser som sätts in under högtider med hög alkoholkonsumtion.

– I samband med skolavslutningar och lov anordnar vi många aktiviteter tillsammans med skolan. Alla arrangemang som vi anordnar är alkohol- och drogfria.

Gör rätt saker

Sedan 2012 har UNF rankat Sveriges kommuner. Årets resultat var procentuellt en försämring jämfört med tidigare år och 105 av de deltagande kommunerna fick inte ett godkänt betyg.

– För vår del är det förmodligen den bästa placeringen hittills och det är ett bevis på att vi har fokus, att vi jobbar med rätt saker. Det är dock inte bara verksamheten på Epic som den här undersökningen bygger på utan det är helheten i kommunen, förklarar Sören Hjalmar.

Sören Hjalmar, föreståndare i ungdomsverksamheten Epic.

Foto Cecilia Undfors

Ludvika, Kalmar och Kalix hamnar i topp i undersökningen och i botten återfinns Kristinehamn, Ragunda, Gullspång och Ydre kommun.

– Det här är en viktig insats vi på UNF kan bidra med för att säkerställa och upplysa om vikten att ha goda förutsättningar där unga får möjligheten till en meningsfull fritid, säger Isabelle Benfalk, förbundsordförande för UNF i ett pressmeddelande.