Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teckenkonsert lockade många besökare

På höstlovets näst sista dag bjöd gruppen Sign Up på en välbesökt konsert i aulan på Njudungsgymnasiet. Förutom ljud använder gruppen tecken som en alternativ och kompletterade kommunikation för de som har svårt att uttrycka sig i tal.

Med samma tecken som i det svensk teckenspråket uttrycker sig medlemmarna i bandet Sign Up inte bara i ord och musik utan i även i tecken för att inkludera personer som har svårt med det talade språket.

– Vi sjunger och tecknar samtidigt, så vi använder tecken som stöd för de som behöver. Dels tecken för att kunna förstå eller för att kunna uttrycka sig. Så sätter vi tecken till de sånger vi uppträder med, säger Maria Krafft Helgesson, sångare i bandet.

Gruppen har även en Youtube-kanal där de lägger ut filmer med teckenstödda sånger. Många av besökarna har sett filmaren många gånger och följer med under konserten. Cirka 70 entusiastiska personer kom till första konserten som hölls efter lunch på torsdagen på kvällen spelar de klockan 18.30-19.30 igen och alla är välkomna, unga som gamla.

– Vi är ett band där alla har jobbat inom funktionshinderområdet och det var så vi träffades. Jag och Nina Ahlsell, en annan i bandet, är musikterapeut och jobbar med musik som kommunikation. Jag jobbar också mycket med tecken och har skrivit en bok bland annat, Maria Krafft Helgesson.

Tecken är vikit stöd

Hon tycker att det är viktigt att använda tecken eftersom alla människor inte förstår eller kan uttrycka sig i det talade språket. Då blir tecken ett viktigt alternativ eller komplement för att det ska bli lättare att förstå.

– Tecken kommer före i språkutvecklingen. Barnet kan göra rörelserna till imsevimse spindel innan det kan tala till exempel, Maria Krafft Helgesson.

Sångtexterna sjunger de som vanligt, men när de använder tecken får de göra en tolkning av låtens innebörd berättar Maria Krafft Helgesson.

– Som texten en grå dag, gör vi tecken för dag och för tråkig, det är så vi tolkar att de menar. Det är inte som teckenspråket som har grammatik utan vi väljer ut det viktigaste och gör tecken till det. Men annars är det samma tecken vi använder som i det svenska teckenspråket, säger Maria Krafft Helgesson.

Konserten finansers med så kallade lovpengar som kultur- och fritidsförvaltningen får för att ordna gratisaktiviteter under höstlovet.