Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Talmannen: "Ingen ny omröstning om statsminister före jul"

Riksdagens talman Anders Norlén ger samtliga partier julledigt. Därmed kommer nästa statsministeromröstning inte ske förrän 16 januari nästa år. – Läget är fortfarande så oklart, säger Anders Norlén.

Andreas Norlén kallade återigen till presskonferens på onsdagsförmiddagen för att berätta om nästa steg i regeringsbildningen. Och beskedet blev att Sverige inte får en ny regering före jul.

– Jag beklagar det. Det är hög tid att Sverige får en ny regering, säger Andreas Norlén.

Han uppger han skulle vilja att regeringsfrågan kan lösas före jul, men partiledarna vill ha mer tid.

– När vi nu står inför tredje omröstning vill jag helst se att den genomförs med en kandidat som kan bli vald, säger riksdagens talman Andreas Norlén.

Talmannen skickar en passning till partiledarna Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) att de tar ett särskilt ansvar och funderar på möjliga regeringsbildningar under jul och nyårsveckorna.

Tidsplanen är att talmannen kommer att begära in delrapporter av de två statsministerkandidaterna den 10 januari. Sedan ska en talmansrunda hållas den 14 januari, varpå en av partiledarna föreslås som statsministerkandidat och prövas i en omröstning i riksdagen onsdagen den 16 januari.

– Ulf Kristersson och Stefan Löfven får var och en för sig försöka söka stöd för sin kandidatur på det sätt de finner lämpligt, säger Andreas Norlén.

Skulle även den tredje omröstningen misslyckas sker en sista statsministeromröstning den 24 januari. Röstas även den kandidaten ner väntar extraval. Det ska i så fall ske tre månader senare. Preliminärt datum för extra val är 21 april.

De två statsministeromröstningar som hittills misslyckats rör Ulf Kristersson respektive Stefan Löfven. Ett sonderingsuppdrag ledde inte ens fram till en sådan, Annie Lööf (C).

Det har nu gått tre månader sedan valet. Det har hittills hållits drygt 70 presskonferenser på det ämnet i riksdagen. Sverige närmar sig rekordet i Europa gällande tiden från val till att en ny regering bildats. Belgien sitter på det rekordet med cirka 500 dagar.