Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVT-profil tar hem den småländska bragden

I dag presenterade P4 Jönköping vinnaren av Årets Smålänning 2018. Utmärkelsen gick denna gång till sportkommentatorn Staffan Lindeborg, som efter 50 år i branschen har lämnat betydande avtryck i tv-historien.

Utmärkelsen ”Årets Smålänning” delades för första gången ut 1988, då det gick till riksdagsledamoten Anders Björck, och har sedan dess årligen fortsatt att uppmärksamma de småländska själar som på något vis har gjort en extra stor insats för allmänheten.

Under torsdagsförmiddagen presenterade P4 Jönköping i direktsändning årets vinnare av utmärkelsen.

Priset gick i år till SVT-profilen Staffan Lindeborg.

– Hur gick jag på det här? Jag hade inte en tanke på att jag skulle bli Årets Smålänning! utbrast Staffan Lindeborg när P4 Jönköping tillkännagav årets vinnare under direktsändning.

Under sina 50 verksamma år inom sport och TV har Lindeborg hunnit bygga upp en lång och imponerande meritlista. På listan hittat vi bland annat kommentarer av ett tvåsiffrigt antal VM-matcher och bevakning av 40-tal Europamästerskap. Staffan Lindeborg har därmed, minst sagt, gjort sig förtjänt av utmärkelsen.

Juryn motiverade beslutet med följande:

"Han har under ett helt yrkesliv fört in dramatiken och glädjen från världens stora sportarenor i de svenska hemmen samtidigt som han varit fast förankrad i sin småländska hembygd. Med omistlig kunskap om simning, fotboll, ishockey och bordtennis har han blivit en folkkär röst och en trygg ledsagare genom stora mästerskap."

Tidigare utmärkelser

Förra året gick utmärkelsen till Johan Gustafsson för "... sitt mod, sin uthållighet, sin klokhet och beslutsamhet" under de 6 år som han satt i fångenskap i Mali. Tidigare personer som har fått priset "Årets Smålänning" är bland annat Astrid Lindgren, programledaren Alice Bah och artisten Lena Philipsson.