Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige ska bli bättre rustade för skogsbränder – tolv punkter listas

Sverige kommer att stå bättre rustat att bekämpa omfattande skogsbränder till sommaren, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Samtidigt varnar myndigheten för att det redan nu är allvarligt läge.

Under onsdagsförmiddagen höll MSB en presskonferens med anledning av att det åter är torrt i skog och mark och risken för bränder är stor.

– De närmaste dagarna ser det riktigt illa ut, säger Anneli Bergholm Söder, chef på MSB:s operativa avdelning, under presskonferensen, enligt TT.

Redan nu, i slutet av april, har flera gräs- och skogsbränder härjat runtom i Sverige. Men MSB meddelar nu alltså att Sverige kommer stå bättre rustat för bränder under vår och sommar än tidigare år.

MSB har bland annat en ny nationell förmåga att bekämpa skogsbränder från luften, fler skogsbrandsdepåer som kan återställas snabbare och bättre förmåga att ge stöd till aktörerna att samverka och leda.

MSB har enligt egen utsago arbetat intensivt med att ytterligare stärka skogsbrandsberedskapen sedan förra sommaren, då de mest omfattande skogsbränderna i Sverige på flera hundra år rasade runtom i landet.

– Vi har genomfört en lång rad åtgärder och går stärkta in i årets skogsbrandssäsong, som redan är här. I år kommer vi, tillsammans med aktörerna, att kunna möta lika intensiva eller mer intensiva, bränder än vad vi gjorde förra sommaren, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Det MSB har gjort för att rusta inför "brandsäsongen" är att de har skapat en helt ny svensk förmåga att bekämpa bränder från luften genom avtal med privata helikopterentreprenörer. Vid högsta beredskapsläge kommer helikoptrarna att kunna vara i luften inom 90 minuter.

Man har också ökat antalet skogsbrandsdepåer från 15 till 24 och kan återställa använda skogsbrandsdepåer snabbare.

Också utökade internationella samarbeten är en del av MSB:s strategi för 2019.

Samtidigt varnar, enligt TT, Brandmännens riksförbund för att 2 800 brandmän måste anställas om räddningstjänsterna ska klara bemanningen under sommarens semesterperiod.

– Dalarna, Jämtland och Småland, där det har brunnit mycket i helgen, där har man stora problem att rekrytera. Problemet finns i hela landet, men kanske särskilt i glesbygden och kring lite större städer, säger Håkan Olofsson på Brandmännens riksförbund.

MSB är medvetna om problemet.

– Vi ser att det finns ett behov av att stärka bemanningskapaciteten i svensk räddningstjänst och MSB har tagit initiativ kring att öka antalet utbildningsplatser, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering av bränderna, till TT.