För första gången sedan 1994 är Sverige i kvartsfinal i VM – och är det välförtjänt. Sverige skapade en hel del målchanser och, betydligt fler än Schweiz, kunde ha spräckt nollan tidigt i matchen men väntade till andra halvlek då Emil Forsberg klev fram.

I första halvlek drog sig Sverige som vanligt tillbaka, låg rätt i positionerna och lät Schweiz stå för det mesta av bollinnehavet. Men när tillfälle gavs gick svenskarna framåt och gjorde det bra mot ett darrigt schweiziskt försvar.

När en kvart var spelad hade Marcus Berg redan haft två riktigt vassa målchanser och Albin Ekdal bränt ett hyfsat skottläge.

Berg och Ekdal fortsatte att vara Sveriges bästa anfallsvapen under de första 45 minuterna. Schweiziske målvakten Yann Sommer fick sträcka sig i sin fulla längd för att styra undan Marcus Bergs giftiga avslutning och Albin Ekdal borde ha gjort det bättre när han i kanonläge mötte Mikael Lustigs fina inlägg med en volley som seglade högt över.

Schweiz enda heta målchans i första halvlek var Blerim Dzemailis skott i mycket bra läge men också den bollen gick en bra bit över.

Andra halvlek inleddes avvaktande från båda lagen men i 66:e minuten fick Emil Forsberg fritt fram på vänsterkanten, bröt in i planen och fick i väg ett skott om styrdes på den schweiziske backen Manuel Akanji och in i mål – 1–0 till Sverige!

Schweiz tryckte på hårt i slutet av matchen men det svenska försvaret stod upp bra och så värst många heta lägen lyckades inte schweizarna skapa.

På stopptid tilldömdes Sverige först en straff sedan Martin Olsson knuffats omkull i friläge men beslutet ändrades till frispark efter VAR-bedömning. Direkt efter frisparken blåste domaren av matchen och 1–0 stod sig.

I kvartsfinalen på lördag ställs Sverige mot England som besegrade Colombia efter straffar i sin åttondelsfinal.