Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studie: Kriminella tjänar mer på smuggelcigg än cannabis

1,9 miljarder kronor förlorade den svenska staten på grund av olagliga cigaretter förra året, enligt en studie. Den illegala tobakshandeln beräknas omsätta minst dubbelt så mycket som cannabis.

Det är intresseorganisationen Svenska tobaksleverantörsföreningen som har gjort sin årliga undersökning genom att samla in tomma cigarettpaket från olika svenska städer. Syftet är att ta reda på hur stor del av cigarettkonsumtionen som är obeskattad och förfalskad.

10 000 paket samlades in och sedan undersöktes bland annat paketens märkning. 15,6 procent av paketen kom inte från Sverige och merparten av dessa bedöms i sin tur vara illegala. Andelen olagliga cigaretter har enligt studien ökat jämfört med tidigare.

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning omsätter cannabisindustrin cirka 500 miljoner per år i Sverige. Den olagliga tobakshandeln beräknas omsätta minst det dubbla.

– Detta är inte bara ett branschproblem, utan det rör sig även om miljarder i skattebortfall för staten, för att inte tala om de enorma summor pengar detta genererar till kriminella nätverk, säger Jonas Lundqvist, generalsekreterare i tobaksleverantörsföreningen, i ett pressmeddelande.

– Att vi dessutom ser en ökning är ett oroväckande tecken, fortsätter han.