Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Striden om L är över – Erik Ullenhag hoppar av

Erik Ullenhag drar sig ur kampen om att bli Liberalernas nye partiledare, meddelar han i en debattartikel på Aftonbladet. Ullenhag menar att han inte har mandat att ena ett parti som glidit isär.

Erik Ullenhag motiverar beslutet att dra sig ur toppstriden med att det finns risk att partiet splittras ytterligare.

– Jag hade en idé om vad jag ville göra med Liberalerna, tillsammans med andra, som inte fick tillräckligt starkt stöd för att tro att den skulle kunna ena partiet i det här läget. En fortsatt kandidatur skulle leda till mer splittring och det är inte vad L behöver just nu, säger han till TT.

Enligt Ullenhag var det naturligt att ta ställning till kandidaturen efter att valberedningen i L meddelat sitt beslut om att nominera Sabuni på måndagen.

– Det är en demokratisk process som jag tycker att man ska respektera, säger han.

Ullenhag konstaterar att Liberalerna är ett parti som har glidit isär.

"Hitta väg framåt"

– Jag förutsätter att Nyamko (Sabuni) och en ny ledning ser som första uppgift att försöka ena partiet och hitta en väg framåt, säger han till ett samlat pressuppbåd utanför riksdagen.

Erik Ullenhag kommer att återgå till sin ambassadörstjänst i Jordanien. I övrigt vill han inte sätta ned foten om framtiden. Han vill av den anledningen också vara försiktig med att recensera partiledningen, men önskar Nyamko Sabuni lycka till.

– Jag finns där, jag har talat med Nyamko Sabuni i dag och jag tror att hon har en bra idé för att ena partiet.

Oenig valberedning

Valberedningen har föreslagit Sabuni som ny partiledare, men beslutet var inte enigt. Monica Brohede Tellström var en av de personer i valberedningen som reserverade sig mot beslutet att nominera henne.

– Jag har största förtroendet för Ullenhags omdöme och har han gjort den bedömningen så är det rätt att göra. Jag önskar honom lycka till i framtiden och tackar honom för allt han har bidragit med. Och jag önskar Nyamko Sabuni all lycka som partiledare. Jag kommer att ställa mig bakom Nyamko Sabuni som partiledare, säger Monica Brohede Tellström till TT.

Liberala ungdomsförbundet (Luf) beklagar beslutet, men stöttar Sabuni.

"Måste känna stödet"

"Jag tycker det är tråkigt att Erik Ullenhag inte kommer att bli partiledare för liberalerna. Vi på Luf kommer att göra vår del för att ena partiet, vi hoppas och tror att Nyamko Sabuni kommer göra detsamma. Det är alltid vinnaren som bär det största ansvaret. Nu kommer fokus på Luf att bli politiken inför höstens landsmöte", skriver Liberala Ungdomsförbundets ordförande Joar Forssell i ett uttalande.

Även Liberalerna i Uppsala län hade nominerat Erik Ullenhag.

– Det finns många olika åsikter om vem som ska bli partiledare. Ska man bli partiledare måste man känna att man har det stödet, inte bara av dem som är på landsmötet utan även av medlemmarna, så jag har full respekt för att han har landat i det beslut som han har gjort, säger ordförande Malin Sjöberg Högrell.

TT.