Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stövar-SM för harhundar går av stapeln

Under torsdagen drar stövar-SM för harhundar igång med utgångspunkt från Vrigstad. Tävlingen är ett avelsprov för olika stövarraser och i år har Smålands stövarklubb fått uppdraget att arrangera tävlingen.

Tio hundar har kvalificerat sig för i tävlingen och ska bedömas i att spåra och driva harar. Det är alltså inga harar som kommer att skjutas i tävlingen.

Cenneth Quick är ordförande i Smålands stövarklubb och berättar att tävlingen utspelar sig på ett stort område som täcker större delen av Småland.

– Det är stora ytor på tio olika platser, och då pratar vi inte trädgårdstomter. Det rör sig om ungefär 200 hektar av det vi kallar provrutor. Vrigstad ligger i mitten och sedan är de spridda i hela Småland, förklarar han.

Endast jaga hare

Syftet är att avla fram stövare som har både god mental och fysisk förmåga att jaga. Hundarna får under tävlingen inte röra något annat djur än harar, och som Quick uttrycker det, inte lyfta på ögonbrynet för en älg.

– Stövare på denna nivå ska vara rena från klövdjur, alltså inte röra ett enda djur med klövar. Gör man det på en sådan här tävling så bryts det och både husse och hund får åka hem, säger Cenneth Quick.

Hunden ska finna spår efter hur haren rört sig under natten. När hunden kommit nära haren ska den skrämma haren den för att sedan driva den under så lång tid som möjligt.

–Det ska man höra genom att den skäller. Men när den inte vet var haren är, för haren lurar lätt bort hunden, då ska hunden vara tyst.

För att prisas bedöms bland annat hur fint och hörbart hundens skall är och att den är tyst när den tappat spåret, tillsammans med antalet minuter som hunden drivit haren.