Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor andel hemlösa i Tranås kommun enligt färsk undersökning

En färsk kartläggning som Socialstyrelsen gjort visar att Tranås är en av de kommuner som har störst andel hemlösa. 67 bostadslösa personer per 10 000 invånare innebär en placering på första plats i länet samt tolfteplats i hela Sverige.

Från att tidigare främst ha varit ett storstadsfenomen, finns problem med hemlöshet nu i många av landets kommuner och antalet personer utan bostad har ökat de senaste decennierna. Enligt en kartläggning, gjord av Socialstyrelsen, lever över 30 000 människor i hemlöshet runtom i Sverige.

I en rankning där kommunerna placeras utefter antalet hemlösa personer per 10 000 invånare, hamnar Tranås på plats tolv. Det innebär i sin tur en förstaplats jämfört med övriga kommuner i Jönköpings län. Dock framkommer det att Sävsjö kommun inte har uppgett hur hemlösheten ser ut där.

Strax under 130 personer

Siffran för Tranås är 67 och eftersom det bor strax under 19 000 invånare i kommunen, handlar det alltså om ungefär 127 personer som lever i hemlöshet här, enligt socialstyrelsens statistik.

Överst på listan hamnar Bjurholm där det finns 110 hemlösa per 10 000 invånare, men då ska det även tilläggas att det är en liten kommun i Västerbottens län där det bor strax under 2 500 invånare.

Malmö är den storstad som har störst andel hemlösa och kommunen hamnar på plats nummer två i hela landet. Precis under Malmö hamnar för övrigt grannkommunen Burlöv.

– Det har helt enkelt inte byggts bostäder som motsvarar befolkningsökningen och inte heller byggts lägenheter med rimliga hyror för de svaga grupperna. Gör vi inte något åt bostadsmarknaden kommer vi inte att kunna lösa dagens hemlöshet, säger Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, i en kommentar till Hem och hyra.