Det var under eftermiddagen på julafton som informationen om att ett vindkraftverk hade fallit började spridas.

– Jag har personligen inte hört att detta har inträffat tidigare, säger Peter Zachrisson, som inte vill spekulera varför vindkraftverket bröts itu.

Det ska nu utredas. Något sabotage misstänker man dock inte.

– Vi kommer att hantera den här frågan skyndsamt. Framförallt för att säkerställa att det inte händer i resten av världen, ur den aspekten är det av extremt intresse att vi gör det så omfattande som möjligt. Det ska inte kunna hända, men nu har det hänt och då ska vi gå till botten med det.

Han berättar att Stena Renewable, som ansvarar för vindkraftparken, har tekniker på plats under juldagen tillsammans med Länsstyrelsen och Vetlanda kommun.

Sammanlagt arbetar ett 20-tal personer i området och det är fortsatt avspärrat.

– Det här har högsta prioritet för oss. Först och främst gäller det att säkra området och hantera de eventuella faror som finns, vilket vi också har gjort. Det råder full aktivitet i området. Vi har dessutom en krishanteringsgrupp som kommer att hantera den här typen av frågor.

– Vi är kort och gott inställda på att det kommer blir arbete framöver, säger Peter Zachrisson.

Vindkraftsverket som föll är värt omkring 40 miljoner kronor.

– Vi har inte med det i beräkningarna att olyckor kan ske, men vi kan hantera 40 miljoner kronor.

Men det är alltså fortfarande oklart vad som egentligen har hänt, varför ett flera ton tungt vindkraftverk plötsligt ger vika.

Spänningen från vindkraftverket försvann mellan klockan 09 och 09.30 under julafton, det är möjligt att det rasade ihop redan då.

Verket var av modellen Vestas V112 med en tornhöjd på 120 meter och en vinghöjd på 185 meter. Det väger ungefär 400 ton.

Efter olyckan bedömer inte Zachrisson att händelsen utgör någon fara för allmänheten, men det är ändå avspärrat på grund av att man ska kunna arbeta i fred med att rensa upp.

När kan materialet forslas bort?

–Vi har inte svar på det just nu, men målsättningen är att få bort delarna så snabbt som möjligt.

Vindkraftparken invigdes 2013 för en total investeringskostnad på 1,2 miljarder. De har 32 vindkraftverk i sin park som är södra Sveriges största. , ett år efter invigningen.