Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kör ny omgång av populära livequizet igång

Snart är det dags för ännu en rond av livemusikquiz på Plan B. Filmmusik, 80-tal, listettor och svensk musik är vårens teman.

Det är tredje säsongen av populära konceptet där livemusik kombineras med quiz. Sommenbygdens folkhögskola är arrangör i samarbete med Plan B.

Första onsdagen de kommande fyra månaderna, från mars till juni, ska elever som studerar till ensemblemusiker stå för musiken. Vårens teman är filmmusik, 80-tal, listettor och slutligen svensk musik.

– Vi går ut starkt med filmmusiktema och det kommer att bli både stort och smått plus kluriga frågor till, lovar Magnus Eriksson, kursansvarig för musik- och distansutbildningar.

Samtliga 15 elever på utbildningen kommer att ha medverkat när quizsäsongen avslutas i början av juni, då utomhus vid Plan B. Hur stort antal låtar som varje quiz består av varierar och musikerna spelar både låtar från start till slut, men även kortare fragment.

– Då kan frågan vara från vilken låt kommer den här basslingan, ger Magnus som exempel.

Förutom rena musikfrågor kommer det även bli en del allmänbildning.

– Det är sällan alla kan alla musikaliska frågor, men då kanske man kan svara på vilka färger Jamaicas flagga har i stället, förklarar Magnus.

Nytt för den här gången är att det inte bara är musiken som varieras, utan även maten.

– Precis som att vi byter det musikaliska temat, byter vi även mat så att inte stammisarna behöver äta samma mat varje gång, säger Magnus.

Populärt evenemang

Quizen är populära och uppskattningsvis har Plan B mellan 60 och 70 besökare de här onsdagskvällarna.

– Det är i stort sett fullsatt varje gång, säger Magnus.

– Musikquizen har övertagit allsången som för några år sedan fanns lite överallt. Nu är det jättemånga krogar som kör musikquiz. Det som är kul är att när de kommer till vårt quiz så får de dels mat, men också tävla och lyssna på bra musik med en liveorkester, säger Magnus.

Eleverna tycker att quizen är en rolig del av utbildningen. Trumpetaren Markus Borell tycker att det blir en lättare stämning.

– Folk är fokuserade på sina krysshalvor så att man kan spänna av mer på scen, förklarar han.

– De lyssnar mer än tittar.

Om ni hade vunnit ett muzikquiz, vad hade det varit för genre eller tema då?

– Film tror jag, svarar Jihan Ekblom Elmir, sång och slagverk.

– Jazz, säger Hedda Norberg, saxofon.

– Power metal, säger Fredric Ericson, trummor.

– Brassmusik, säger Markus Borell, trumpet.