Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SMHI varnar för kraftig regn och åska på flera håll i Sverige

Det ska regna rejält i flera län i Svealand samt i Östergötland under dagen.

SMHI har utfärdat risk för stora regnmängder i Östergötlands län, Södermanlands län, Örebro län, Västmanlands län, Uppsala län (utom Upplandskusten) och i Stockholms län.

– Vi har ett lågtryck öster om Sverige som genererar en hel del nederbörd i främst östra Svealand, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Det innebär att det kan komma regnskurar som kan ge minst 35 millimeter under tre timmar. Även åska kan förekomma.

Regnrisken ligger kvar hela måndagen, men regnet försvinner bort under kvällen. Under tisdagen väntas det regna igen, men inte lika kraftigt.

I övriga landet dominerar molnen, och det kan komma en del skurar i norr, enligt SMHI.

– Det finns ju alltid viss osäkerhet när det gäller stora regnmängder men för de kommande dygnet är prognosen ganska säker, säger Jon Jörteland, meteorolog på SMHI.

– Detta är inget ovanligt utan ganska vanligt sommarväder. Det kommer framförallt röra sig över Svealand och Norrland, Götaland ser ut att klara sig undan vädret, däremot kan Kalmar få stora mängder regn.

– Regnet kan orsaka vissa problem som översvämningar på sina håll på till exempel vägar och i källare. Men det gäller framförallt de mest drabbade områdena som Västmanland, Gästrikland, och Sörmland som redan nu fått omkring 20-30 mm och hel del åska, säger Jon Jörteland.

TT

Andrea Pettersson