Relaterat till artikeln

Hall Media arrangerar litteraturfestivalen SmåLit, Smålands litteraturfestival, tillsammans med Region Jönköpings län och fyra kommuner. Från och med nästa år kommer festivalen, förutom i Jönköping även att arrangeras i Värnamo, Nässjö och Tranås.

Men den stora nyheten inför nästa år är att man kommer instifta ett nytt litterärt pris. SmåLits Migrantpris kommer att dela ut 50 000 kronor till en författare som i Vilhelm Mobergs anda skapar en förståelse för de människoöden som ligger bakom vår tids stora migrationsörelser.

– Vilhelm Moberg lyckades verkligen ge oss en förståelse för de människor som utvandrade till Amerika. Nu vill vi hitta författare som gör samma sak idag, för att skildra nutidens stora migrationsrörelser. Man kan ju säga att flyttströmmarna har vänt, till Sverige och Småland istället för från, säger Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall media.

Vidare berättar Emilia Söelund att juryn kommer bestå av Theodor Kallifatides som tidigare har besökt SmåLit, men han är också en författare som under sitt författarskap har skildrat de här frågorna. Även Hanna Hallgren, poet och professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet, Björn Kohlström, litteraturkritiker och tidigare medlem i Augustjuryn, samt Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall Media kommer att finnas med i juryn.

– Vi från Hall Media går in och stöttar det här priset till ett värde av 15 000 kronor eftersom vi tycker att det är en viktig fråga. Vi har tidigare gjort något liknande i projektet med Flyktnovellerna, där författare beskrev deras egen flykthistoria. Man kan säga att det här fortsätter i samma anda , säger Emilia Söelund.

Varje år tar festivalen upp aktuella ämnen och nu har siffran för antalet människor som är på flykt i världen överstigit 65 miljoner.

– Jag tycker att det känns helt omöjligt att ta till sig, 65 miljoner individer. Det går inte ens att föreställa sig och då blir det lätt att man förenklar det med ord som" flyktingvåg" eller "flyktingström". Jag tycker att litteratur är ett bra sätt att närma sig något som är svårt och få det att bli verkliga människor av kött och blod. Det var ju det Vilhelm Moberg gjorde så fint, säger Emilia Söelund.