Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolverkets beslut: Vårens nationella prov ställs in

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Alla nationella prov i grund- och gymnasieskola ställs in under våren med anledning av coronapandemin, har Skolverket beslutat.

– Skolverket bedömer att det är svårt för skolorna att genomföra nationella prov. Skolan har fullt upp med att hantera situationen som den är idag, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson på måndagens pressträff hos Folkhälsomyndigheten.

Han understryker samtidigt att betygen inte är i fara.

– Betyg ska sättas ändå, och det är naturligtvis så att lärarna har andra underlag.

Sista chansen

Bakgrunden till att proven ställs in är alltså att pandemin redan satt skolväsendet under hård prövning. Gymnasieeleverna pluggar på distans för att dämpa smittspridningen och många elever och lärare i grundskolan är frånvarande så fort de har minsta sjukdomssymptom.

Den elevgrupp som kanske mest kommer i kläm är eleverna i årskurs 9 och de som går gymnasieskolans tredje och sista år. Vårens nationella prov-tillfällen var ju de sista för dem att säkra eller höja ett betyg.

De sistaårselever i gymnasiet som tänkt sig vidare till högskolan får ju heller ingen möjlighet att skriva högskoleprovet i vår. Coronaviruset har lett till beslutet att ställa in vårens prov.

– Det är sant, de nationella proven är en chans för eleverna att visa vad kan. Nu måste lärarna låta eleverna visa detta på andra sätt, säger Peter Fredriksson och nämner en eventuell möjlighet att låta eleverna komma in till skolan i grupper för detta ändamål.

Inte görligt

Att i stället skjuta fram proven till senare i vår har inte varit aktuellt, enligt Fredriksson.

– Det är inte görligt, säger han.

De nationella proven ska fungera som ett sorts nationellt riktmärke i betygssättningen. Inga betyg kan och ska sättas endast utifrån resultat på nationella prov, men dessa prov har ändå en särskild vikt – det sägs till och med i skollagen.

Nationella prov skrivs i årskurs 3, 6 och 9 i grundskolan samt i gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen.

Anna Lena Wallström/TT

Johan Nilsson/TT