Att se barn leka och må bra – visst är det skönt. Lite äldre barn hjälper de yngre med lite av varje. Fotbollen kickas, längdhoppen kollas. Stjärtlapparna far som fasen i den lilla backen. Basketkillar som spelar med tjejer, en vardaglig grej. Ungdomar som tillsammans med lärare ”promenixar” ut i skogen. Gräver ner äpple, bananskal och plastbitar som till våren ska grävas upp för att ha koll på vad jorden äter upp. Plasten ligger kvar – vad lär sig ungarna av det? Jo, hur jorden funkar. Glada, hjälpsamma lärare som har full koll på eleverna även på rasten. Och sist men inte minst, ett bra staket runt hela skolgården.

PÅ SKOLGÅRDEN är det inte bara ungar. När isen är där så fylls hela banan av alla generationer. Och isen spolas av folk i bygden. Midsommaraftons stora grej klockan 15.00, hundratals ungar och föräldrar, mormor, morfar och kompisar från granngården. Dans, glädje. Inget bråk, ingen skadegörelse. Landsbygdens dag. Oj! Loppis, lotterier, fika, grillat, tipspromenad, total glädje vid fiskdammen. Bönder som tar med sig kalvar, folk visar knyppling och så vidare. Sen har vi loppislördagen vid församlingsgården, total succé.

PÅ LANDSBYGDEN ställer man upp för varandra, hjälper varandra i ur och skur. Vi pratar med varandra. Har roligt med varandra. Hästarna gnäggar, korna råmar, tuppen gal och känner sig trygg på landet. Vi behöver ingen lyx, vi är glada ändå. Vi älskar landet. Potatisen, salladen, gurkan, tomaten. Barnen lär sig lantvård från tidig födsel. Alla mår bra. Men inte nu längre.

Hjärtat i vårt samhälle får inte finnas längre. Skolan ska läggas ner. Varför? BU gick back med 33 miljoner ungefär. Vår skola gick back minst av alla skolor, cirka 300 000 kronor. Och då lägger kommunen ner den. Varför? Ser inte kommunen vad som håller på att hända? Skolan är vårt hjärta. 73 ungdomar som trivs. Lärare som trivs. Inget klotter och ingen mobbning. Vår skola, säger kommunen, ska läggas ner.

HUR I HELA FRIDEN tänker ni som sitter i styrande skiktet? Ni tar död på vårt samhälle. Ingen unge vill flytta. Inga lärare vill flytta. Ni ska flytta fritids till Gripenberg. Men för tusan, byggnaden har stått här i ett år och tre månader. Vad kostar det? Det är för dåliga toaletter i skolan säger ni. Vi tar en familj i samhället. Deras toaletter är som skolans. Ungarna behöver kissa och bajsa. Då behöver det inte vara en flödig toa som kostar multum. Låt skolan vara kvar.

TOMTEN I LINDERÅS

LÄS MER: Skolchefen: ”Vi kommer att leverera ett svar så snabbt vi mäktar med”

LÄS MER: Nygårds svarar på kritiken mot skolutredning: ”Det stämmer inte”