Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterska blev misshandlad

Akutsjuksköterskan berättar att kvinnan fick frågan om hon ville ha en macka. Då smällde det bara. Nu åtalas kvinnan för misshandel.

Kvinnan i 20-årsåldern var på akuten på Höglandssjukhuset en sen natt i början av januari. Där ska hon enligt åtalet ha knuffat en sjuksköterska mot en vägg och slagit flera slag mot överkroppen. Sjuksköterskan fick rivmärken och ont.

Kvinnan har till synes erkänt brottet, men åklagaren noterar att det inte verkar helt säkert att kvinnan pratar om samma händelse och offer när hon erkänner.

I förhören pratar hon om att hon skulle ha slagit en läkare efter att hon drabbats av panikångest när han lyssnade på hennes hjärta. Det är dock inte den händelsen som åtalet gäller.

Bemöttes lågaffektivt

Däremot berättar sjuksköterskan, som enligt åtalet var den som blev slagen, att han och övriga personalen på natten fick höra att patienten varit aggressiv både mot en av läkarna och mot ambulanspersonalen som fört henne till akuten.

Eftersom sjuksköterskan och en kollega kände till detta ville de hålla lite extra koll på patienten, särskilt som hon börjat röra sig i korridorerna och inte ville vara på rummet där hon placerats.

Kollegorna kom överens om att bemöta henne lågaffektivt, att inte provocera henne på något vis. De ville bara kolla läget.

När de kom fram till kvinnan ställde se sig därför lite avslappnat och på lagom håll, för att hon inte skulle känna sig trängd.

De ska ha frågat kvinnan hur det var med henne. Hon hade då svarat att det var bra och att hon ville hem.

Smällde bara till

Sjuksköterskan frågade slutligen kvinnan om hon ville ha något.

”Kan vi göra en macka till dig?” sa han enligt förhöret

Då smällde det bara helt oprovocerat, berättar sjuksköterskan.

Enligt sjuksköterskan handlade det om flera slag. Kvinnan ska även ha fortsatt att måtta slag mot sjuksköterskan efter att han tagit sig loss.

Samtidigt som kollegan tryckte på det tysta larmet till polisen för att de skulle få hjälp, kom ett larm om en trafikolycka så alla på akuten fick fullt upp med att förbereda inför det.

Situationen var därför rätt kaotisk när polispatrullen kom till platsen för att omhänderta kvinnan.

Sjuksköterskan säger i förhör att det som stör mest efter händelsen var att slagen kom från ingenstans.

Kollegan säger i förhör att det kändes som kvinnan hade kunnat flyga på vem som helst av dem. Kollegan har i övrigt samma bild av händelsen som den drabbade sjuksköterskan.

Den nu åtalade kvinnan ska ha uppträtt stökigt även mot poliserna när de anlände strax efteråt.

I polisens avrapporterings-PM från insatsen klockan 02.15–02.40 den aktuella natten står noterat att ”på grund hög arbetsbelastning på akuten och stökigt omhändertagande av misstänkt fanns inte tillfälle att hålla målsägandeförhör eller vittnesförhör på platsen”.