I den rådande torkan är det svår för många djurägare att få tag i tillräckligt med foder till sina djur. Därför startades Facebookgruppen Foderhjälpen 2018, en rikstäckande grupp där man söka efter och erbjuda foder.

När Siewert Håårds föräldrar la av med jordbruket för ungefär sju år sedan fanns det ännu löshö kvar på logen. I lördags vid 10.30 tiden la han därför ut i gruppen Foderhjälpen att han har gratis hö för den som behöver och responsen var omedelbar. Inlägget har sedan fått ytterligare spridning när det delats i många andra grupper på Facebook.

– Jag är fullständigt nedringd och får meddelanden hela tiden. Det är helt otroligt många som är i behov av det, säger Siewert Håård från Habo.

Bild 1 av 3 När föräldrarna slutade med lantbruket fanns det hö kvar på logen. Nu ger Siewert bort det till de som behöver foder till sina djur.

Foto Privat

Han har tidigare gjort några halvhjärtade försök att bli av med höet men knappt fått någon respons. Därför var han inte beredd när stormen av samtal kom.

– Jag skulle ha lite semester lördag och söndag, men det ringde hela tiden. Jag får säkert fem-sex samtal i timmen, berättar han.

De som hör av sig är mest hästägare och många är åker långt för att hämta mat till sina djur.

– Det har varit folk här från Nässjö, Ulricehamn, Gränna, Hjo och någon åkte ända från Lenhovda, berättar Siewert Håård.

Han har fått veta att höet visserligen förlorar vitaminer efter ett tag, men protein och fiber finns kvar länge.

– Djurägarna har berättat att om man strör på ett pulver med näringstillskott tycker djuren dessutom att det är extra gott. Många har även kommit på de gamla sätten att utfodra djuren och det är ju lite kul, säger Siewert som är uppvuxen på en gård.

Han tycker att det är roligt och känns bra att kunna hjälpa till och de som kommit och hämtat foder har varit väldigt tacksamma.

– Vi har fått chokladaskar, vin och lite pengar som ett tecken på deras uppskattning och det är ju roligt. Det finns ännu lite hö kvar, men det börjar ta slut. Det kanske finns kvar i någon dag till, avslutar Siewert Håård.