För en generation som har växt upp utan datorer och internet kan ny teknik vara en besvärlig tröskel.

Studieförbundet Vuxenskolan organiserar kurser för äldre personer som vill lära sig om den digitala tekniken. Den senaste kursen är inriktad på surfplattor och smarta telefoner.

– Jag fyllde 80 år nyligen och då fick jag plattan av mina barn. Telefonen har jag haft länge, säger Gun-Britt Franzén, en av deltagarna på kursen.

Med den nya tekniken kan man göra allt från att skicka mejl och boka resor till att uträtta bankärenden. Det är svårare om man inte har lärt sig grunderna från början.

– Det är mycket för att man inte vågar. Man är rädd för att det ska försvinna och inte sparas, säger Gun-Britt Franzén.

Korta tryck

Deltagarna träffas vid tre lektionstillfällen. De börjar med att lära grunderna, telefonernas olika funktioner och inställningar. Bara att knappa sig fram på skärmen kräver lite övning om man inte är van.

– Det måste vara kort och bestämt, förklarar läraren Mathilda Ekström och visar med fingrarna i luften.

Läraren Mathilda Ekström visar Gun-Britt Franzén, Ing-Marie Franzén och Pålle Johansson hur man hittar rätt bland funktionerna.

Foto Johan Fingal

Unders kursens gång får deltagarna också lära sig att fota och filma, ladda ned appar och grunderna för sociala medier. Många vill veta hur man flyttar pengar på ett säkert sätt.

Våga testa

Utan kunskap om den moderna tekniken tvingas många äldre personer acceptera dyra fakturaavgifter och de får sämre tillgång till många tjänster.

De missar också möjligheten att hålla kontakt med nära och kära via sociala medier.

– Mycket handlar om att man inte vågar, man är rädd för att göra fel, säger Mathilda Ekström.

I sin undervisning utgår hon från deltagarnas egna önskemål och förutsättningar.

- De är på olika nivåer, en del av dem kan redan ganska mycket. Mycket är anpassa sig efter individen så att de vågar göra det själv och testar runt.

Vuxenskolan har också anordnat kurser i sociala medier, som Facebook och Instagram. Det finns planer för fler kursen till våren.

– Jag får se vad det blir efter detta, säger Gun-Britt Franzén.