Barbro Grähs Andersson debuterar sent som romanförfattare. Den 79-åriga Anebybon har börjat skriva på senare år och bland annat gått en skrivarkurs i Hullaryd.

– Jag har lärt mig mycket viktigt på kursen, som skillnaden mellan att skriva som en sekreterare och att skriva som författare. Jag har fantasin, de har tekniken, säger hon.

Hennes första roman, "Moster Katrinas skvallerspegel", har precis kommit från tryckeriet. Idén att ge ut en egen bok kom efter att hon hade läst upp sin berättelse i olika sammanhang, bland annat för äldregrupper.

– De kan inte riktigt tro hur jag fått till det, säger Barbro Grähs Andersson.

Författaren började med att kontakta förlag som specialiserar sig på egenutgivning, men det var för dyrt. Istället valde hon att anlita ett tryckeri i Jönköping.

Förhoppningsvis kommer boken till lokala bokhandlar så småningom, men tills vidare kommer Barbro Grähs Andersson att sälja boken till intresserade i Aneby. Första chansen blir på onsdag när kören träffas i Gula villan.

Från fantasin

Debutboken utspelar sig i en småstad någon gång på 50-talet. Berättelserna har inte hämtats från verkligheten utan enbart från författarens fantasi.

– Det är helt och hållet påhitt. Men i nästa bok finns lite grand från mitt eget liv, säger Barbro Grähs Andersson.

Hon har redan skrivit klart uppföljaren. Den heter "Treklöver" och följer tre kvinnor som inte känner varandra men har mycket gemensamt.

Tid att skriva

Barbro Grähs Andersson föddes i Stockholm och växte upp i Sundbyberg. Redan som ung var hon intresserad av att skriva, men på den tiden blev det mest poesi. Hon flyttade till Aneby när hon gifte sig med Bo Andersson, ritare för Anebyhus, och har blivit kvar på orten sedan dess.

– När man skaffade familj hade man inte så mycket tid att sitta och skriva. Nu bestämmer jag över min tid själv, säger hon.

Barbro och Bo fick två döttrar och sex barnbarn. Maken gick bort för sex år sedan.

– Han hade såklart stöttat mig om han hade levat.

Livet som pensionär gör att hon har mer tid att skriva. Barbro Grähs Andersson jobbar just nu på sin fjärde bok och hon planerar totalt sex böcker.

- Jag hoppas att jag får leva så länge så att jag blir klar, säger hon.