Förra årets nyårsfirande på torget blev en stökig historia träffade Tranåsbon Johann Bergquist rakt i ansiktet

Och det var inte bara i Tranås som det var stökigt.

, framför allt runt torgen, framhåller räddningschef Bertil Fång. Folk sköt rakt ut i folkmassorna, vilket är både dumt och farligt.

Pär-Anders Davidsson, vd för Tranås Handel, trodde då att det uteblivna talet kan ha påverkat stämningen i Tranås, liksom vilka åldersgrupper som sökte sig till torget.

Sedan dess har Davidsson och räddningschef Bertil Fång utvärderat kvällen och diskuterat hur säkerheten kan höjas.

I år stärker vi upp med ett antal Securitas-vakter för att skapa ett lugn under kvällen.

Även polisen och räddningstjänsten är på plats, sistnämnda med de tre personer som är tjänstgörande för kvällen.

Så kommer det ett larm som vi måste prioritera så gör vi ju det, förklarar Fång.

Bertil Fång vill även passa på att lyfta de lokala ordningsföreskrifter som gäller. Bland annat krävs tillstånd för att få använda pyrotekniska varor inom detaljplanerade områden.

Detta gäller dock inte en mindre mängd fyrverkeri under exempelvis nyårsnatten, som avfyras på ett tryggt sätt i en säker miljö.

Jag hoppas att man visar lite civilkurage under kvällen. Att man säger till om man ser något, eller uppmärksammar närmsta vakt. Min förhoppning är att vi ska slippa några liknande händelser i år. Det ska vara trevligt, konstaterar Fång.

Vi ser firandet som ett viktigt avslut, med fest och glädje där alla kan delta och förenas, oavsett bakgrund. Firandet har en viktig roll, framhåller Pär-Anders Davidsson.

Kommunfullmäktiges ordförande Per Ulfsbo (L) har i många år talat i samband med tolvslaget, tillsammans med trumpetare Göran Larsson. När Larsson gick i pension var det svårt att finna någon i hans ställe, .

Men nu siktar vi på att återuppta den traditionen, fastslår Ulfsbo. Särskilt med tanke på att vi laddar för nästa års firande. Det planeras för riktigt högtidiga former, i och med 100-årsfirandet, så detta blir som en uppstart inför jubileet.

Årets nyårsfirande på torget kommer likväl att filmas till kommande 100-årsjubileet.