Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sävsjös Socialdemokrater i medias blickfång – kandidat avgår

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna i Sävsjö har fått hela Sveriges ögon på sig efter ett inlägg på Facebook där olika påståenden om Moderaterna och Sverigedemokraterna spridits. Nu avgår fullmäktigekandidaten som skapat den arabiskspråkiga Facebooksidan för S i Sävsjö.

Inlägget har fått ett eget liv på sociala medier och även riksmedia har på tisdagen rapporterat om det. Sverigedemokraterna och Moderaterna har reagerat kraftigt på inlägget.

I inlägget, som är skrivet på arabiska, står det bland annat missvisande uppgifter om att Moderaterna och Sverigedemokraterna kommer att ställa till det för landets araber och att man därför ska rösta på ”Socialdemokraterna, Vänstern eller åtminstone Miljöpartiet”.

Jimmie Åkesson har kommenterat nyheten och skriver på sin Facebooksida att han förväntar sig att Socialdemokraterna ”omedelbart utreder hur detta kunnat ske och ser till att utesluta de ansvariga ur partiet”.

Moderaterna kommenterar nyheten till Expressen och pressekreteraren Gunnar Strömmer säger att Stefan Löfvén bör utreda det här och att det är ”en stor skandal” om det visar sig vara sant.

Socialdemokraterna presschef Håkan Gestrin fördömer inlägget och kallar det ”oacceptabelt”. I en skriftlig kommentar till tidningen skriver han:

”Inlägget lades upp på en fristående Facebooksida som skapades av en enskild medlem i Sävsjö. Sidan togs bort så fort partidistriktet uppmärksammade inlägget. Den person som ansvarade för sidan kandiderade tidigare till kommunfullmäktige men har nu på uppmaning av partidistriktet dragit tillbaka sin kandidatur. ”

"Det är ett fullständigt oacceptabelt att sprida den här typen av lögner. Vi vill vinna valet på vår politik, inte genom att sprida felaktigheter om andra partier”

På förmiddagen bekräftade Ingrid Ivarsson, ordförande för Socialdemokraterna i Sävsjö, att personen som ansvarat för sidan har lämnat sin kandidatur till Sävsjös kommunfullmäktige. Sidan togs bort av Socialdemokraterna under natten efter att meddelandet börjat sprida sig.

Moderaterna i länet har polisanmält Socialdemokraterna, skriver SVT Jönköping. Sävsjömoderaten Mats Hermansson uppmärksammades på inlägget redan i natt, medan sidan fortfarande fanns kvar, och han säger att han inte kunde tro sina ögon.

– Det är skrämmande och väldigt synd att det blir så här. Det gagnar inte valet när man inte håller sig till sanningen utan kastar skit på varandra.

Socialdemokraterna i regionen har gått ut med ett pressmeddelande där man kraftigt tar avstånd från inlägget och Facebooksidan.

– Detta är ett agerande av en enskild medlem och inget som Socialdemokratiska partiet står bakom. Det är inte så här en valrörelse skall drivas. Det är fullkomligt oacceptabelt, säger Thomas Gustavsson, förste ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län i pressmeddelandet.

Under tisdagskvällen går Socialdemokraterna även ut med information om inläggets felaktigheter på arabiska.