Strax efter lunch på tisdagen mottog de berörda medarbetarna på Sapa Profiler i Vetlanda det tuffa beskedet.

Det är inte lätt att berätta för medarbetarna att vi ska bli färre. Jag vill dock betona att vi gör den här åtgärden för att säkra verksamheten för framtiden, kommenterar vd:n Mari Wilhelmsen.

Det är kanske inte helt enkelt att förklara att man lägger ett storvarsel för att säkra framtiden. Mari Wilhelmsen utvecklar sitt resonemang.

Det är ett faktum att vi inte är tillräckligt lönsamma. Därför måste vi göra något, säger hon.

Jag kan inte gå ut i pressen med några siffror. Jag kan bara konstatera att vi har en för stor kostym. Sapa är en stor koncern och gör man en jämförelse med liknande organisationer har vi för stor kapacitet på en del områden, säger hon.

Rent konkret innebär varselbeskedet att en press på Sapa Profiler i Vetlanda kommer att stängas. Samtidigt kommer man att åter ta i bruk en press i Finspång.

Denna press i Finspång har en högre produktivitet och kan drivas mer effektivt. Den kan hjälpa oss att växa på exportmarknaden, framhåller Wilhelmsen.

Mari Wilhelmsen menar, det dystra varselbeskedet till trots, att Sapa Profiler AB, kommer komma ut starkare på andra sidan. I pressmeddelandet som företag la ut i går eftermiddag uttryckte hon att ”det är omfattande förändringar vi tänker genomföra, men vi är övertygade om att de kommer att stärka vår position som en regional ledare i världsklass”. I intervjun med tidningen resonerar hon vidare.

Efter varslet vi gjorde förra året på den administrativa sidan har vi analyserat vår position och utarbetat vår strategi. Av nedskärningarna vi gjorde på administrationen kan vi se positiva effekter där vi faktiskt har förbättrat vår lönsamhet. Nu kommer vi att fokusera på de produktionsanläggningar som är tillräckliga för vårt behov, säger hon.

En planerad satsning man ämnar göra är en investering i omsmältverket i Sjunnen. Här kommer man fokusera och uppgradera kapaciteten inom ytbehandling (anodisering), samt vidareutveckla bearbetningen. Angående tisdagens varsel har facket informerats och lokala förhandlingar kommer inledas inom kort.