Under onsdagsmorgonen öppnade förtidsröstningen som hela dagen lockade en strid ström, med ett visst uppehåll över lunchen, rapporterar valfunktionärerna.

I Tranås kommun är det i Stadshuset och på Tranås Direkt som invånarna kan förtidsrösta. På valdagen den 9 september håller runt tolv olika lokaler i kommunen öppet för röstning.

Under onsdagseftermiddagen hade 50 stycken hunnit lägga sin röst i Stadshuset, medan närmare 100 hade röstat hos Tranås Direkt.

– Vi har haft fullt upp med rörelse i stort sett hela dagen. Det är jätteroligt. Allt känns väldigt bra och har fungerat perfekt, berättar Annica Jansson Löfgren på Tranås Direkt.

Totalt arbetar runt 130 funktionärer i lokalerna. De som ska arbeta med förtidsröstningen genomgår nu en obligatorisk utbildning för att allt ska gå rätt till. I Tranås kommun räknar man med att ungefär 14 000 personer är röstberättigade.

– Förhoppningen är att öka deltagandet genom att göra det så enkelt som möjligt att rösta. Förra året förtidsröstade drygt 5 000 personer, säger Ann-Marie Ljunggren, ansvarig för förtidsröstningen.

"Större direkt hot"

Politikerna i valnämnden betonar att säkerheten får extra stor betydelse inför valet 2018.

– Efter bilbränderna i Göteborg finns det ett större direkt hot mot vallokaler och risk för att de skulle utsättas för samma sak, säger Kurre Carlson i valnämnden.

– Vi lägger stor vikt vid säkerhetsarbetet, säger Bo Sundström, valnämndens ordförande.

Räddningschefen och Ann-Marie Ljunggren har deltagit i utbildningar kring säkerhet eftersom Ann-Marie Ljunggren är ansvarig för receptionen.

– Det gäller bland annat vilken tillgång till larmknappar som finns. Säkerhetsarbetet innebär också att bevaka sociala medier för hot eller falska rykten som sprids, säger Eva Klahr, valsamordnare.

Den som röstar eller förtidsröstar behöver ha med sig legitimation, och röstkortet som kommer med posten.

– Det går även att beställa ambulerande röstning eller budrösta via anhöriga. Vi har börjat få in de första utlandsrösterna nu, säger Ann-Marie Ljunggren.