Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så röstade Tranåsborna i kommunvalet

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Sverigedemokraterna ökade visserligen mest. Men Moderaterna och övriga Allianspartier stärkte sina positioner och får, om inget sensationellt inträffar, fortsätta regera i Stadshuset.

På riksnivå är det högst oklart vem som ska ta makten.

Så lär det knappast bli i Tranås.

Anders Wilander kan, med stöd av sina Allianskamrater, räkna med en fjärde mandatperiod som kommunalråd.

Tre av de fyra partierna gick nämligen framåt.

Mest överraskande var att Moderaterna ökade i Tranås, trots ett rejält minus i riksdagsvalet. Det betyder att de fortfarande är näst största parti efter Socialdemokraterna.

Bättre lokalt

Ytterligare ett bevis för Moderaternas lokala framgång är att partiet bara fick 16,8 procent i riksdagsvalet av Tranåsborna. Medan alltså 20,8 procent valde att lägga sin röst på Moderaterna i kommunvalet.

Därmed behöll man sina nio mandat i kommunfullmäktige. Totalt har Allianspartierna, liksom tidigare, 17 mandat.

Eftersom Socialdemokraterna tappade två mandat, från 14 till 12, får de rödgröna (S, V och MP) 16 mandat.

Sverigedemokraterna blir därmed, med sina åtta mandat (plus två) vågmästare. Men den rollen hade man redan före valet utan att kunna påverka speciellt mycket.

Sverigedemokraterna ökade alltså mest, från 15,4 procent till 19,6. Inför valet hade Björn Forsell betydligt högre förhoppningar än så. Han kan dock glädja sig åt att SD fortfarande är två procent större i Tranås än i riket.

Detsamma gäller Socialdemokraterna, som fick 29,7 procent i Tranås jämfört med 28,4 procent i riket.

Tappade 650 röster

Men när S i riket "bara" tappade 2,8 procent blev det minus hela 5,1 procent i kommunvalet. Det är drygt 650 röster färre än för fyra år sedan.

Vänsterpartiet var, efter Sverigedemokraterna, det parti som ökade mest. Från 3,5 procent till 4,8. Dock är det fortfarande en bra bit under riksnivåns 7,9 procent.

Miljöpartiet hade det tufft i riksdagsvalet. Det märktes också lokalt. Ett tapp på 1,6 procent betyder att man numera är minsta partiet i kommunfullmäktige med 4,3 procent.

Om man tittar på de olika valdistrikten i Tranås (totalt tolv stycken) skiljer det en hel del mellan var partierna har sina starkaste fästen. I Linderås och Gripenberg är SD störst, medan Moderaterna fick flest röster i Fröafall och Centerpartiet i Adelöv.

Socialdemokraterna var största part i åtta av de tolv distrikten - Centrum, Ekmarksberg, Junkaremålen, Sommen, Tranås Kvarn, Tranås Norra, Tranås Söder och Ängaryd.

Valdeltagandet i Tranås totalt blev 84,4 procent. En minskning med en procent jämfört med 2014. I Adelöv röstade 91,5 procent.