Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många Anebybor fick a-kassa

Förra året fick 96 personer i Aneby ersättning från a-kassan. Det visar ny statistik.

Siffran är hämtad från en sammanställning av utbetalningarna av arbetslöshetsersättning i Sveriges kommuner. Den har genomförts av Sveriges a-kassor.

De 96 personer som under 2018 fick a-kassa motsvarar 1,4 procent av kommunens befolkning. Därmed ligger Aneby under det nationella genomsnittet på 2,2 procent.

Enligt sammanställningen från Sveriges a-kassor har antalet personer i Aneby kommun som fått arbetslöshetsersättning minskat med 76 personer jämfört med för fem år sedan.

När Sveriges a-kassor rangordnar alla kommuner utifrån andelen som fick ersättning i fjol toppar Haparanda listan med 5,2 procent. Med sina 1,4 procent hamnar Aneby på plats 251 bland landets 290 kommuner.

– Vi ser stora skillnader mellan kommunerna i andelen som fått ersättning från a-kassan. Gemensamt för hela landet är att arbetsmarknaden blir allt mer flexibel och att kraven på flexibilitet måste balanseras med trygghet för den enskilde arbetstagaren, säger Tomas Eriksson, arbetslöshetsexpert på Sveriges a-kassor i ett pressmeddelande.

Det är första gången som en sådan här sammanställning och jämförelse mellan Sveriges kommuner görs. Den bygger på statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Läs mer: Arbetslösheten fortsätter att minska