Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så länge stannar supervärmen

Maj månad har hittills bjudit på riktigt sommarväder med höga temperaturer och strålande sol. Men hur länge är supervärmen här för att stanna?

Det har varit en solig och härlig maj månad och de ljumma kvällarna har varit många. Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, berättar att temperaturerna har legat över och mycket över det normala.

– Vi har haft riktigt varmt och soligt väder och nu i veckan har vi haft höga temperaturer i hela landet. Det är ett högtryck som fått styra vädret över Skandinavien som medfört att varmare luft från kontinenten letat sig upp över Sverige.

Marcus Sjöstedt berättar att de normala temperaturerna för maj ligger runt 15, 16 grader men att det inte är ovanligt att vi får varmare väder emellanåt när varm luft kommer in söderifrån. Så 20 grader är inte helt ovanligt för maj. Marcus Sjöstedt menar dock att de höga temperaturerna är vanligare i slutet av maj än i början av månaden, som det har varit nu.

Under slutet av veckan har dock lite svalare luft rört sig ner från norr och graderna har därför sjunkit lite. Men Marcus Sjöstedt berättar att de höga temperaturerna kommer tillbaka.

– Ja, redan i slutet av helgen och i början av nästa vecka blir det riktigt varmt och soligt väder då det kan bli 24, 25 grader, säger han.

Varnar för skogsbrand

SMHI har gått ut med en varning för skogsbränder i stora delar av södra Sverige vilket även inkluderar hela Småland. På sin hemsida skriver de att definitionen för risk för skogsbrand är: ”Innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.”

– Det blir en stor risk för skogsbränder i samband med detta vädret när det är torrt i skog och mark Det är bra att kontakta räddningstjänsten och fråga om råd om man ska elda, säger Marcus Sjöstedt.