Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så in i Norden dåliga födelsetal

Norden Norge, Finland och Island har nu rekordlåga födelsetal. Aldrig tidigare har kvinnorna i de nordiska länderna fött så få barn. – Vi går mot en situation liknande den i Kina, utan att ens ha haft en ettbarnspolitik, säger forskaren Anna Karlsdóttir.

På kort tid har de så kallade födelsetalen i våra nordiska grannländer minskat drastiskt. På Island födde varje kvinna i snitt 2,2 barn år 2009. I dag är det bara 1,7 barn. En liknande utveckling syns i Norge där födelsetalet minskat från 1,96 (2010) till dagens 1,56. Störst minskning syns dock i Finland där varje kvinna i dag endast föder i snitt 1,4 barn, vilket är den lägsta siffran i Norden.

Utvecklingen oroar demograferna, eftersom födelsetalet i en befolkning med låg dödlighet bland kvinnor bör vara 2,1 för att upprätthålla en stabil befolkningsnivå. Den enda region i Norden där det föds fler än vad som dör är nu Färöarna.

Sverige i topp

Tidigare har nordiska länderna tidigare haft förhållandevis höga födelsetal. Åtminstone jämfört med övriga Europa. Som förklaring har ofta framhållits de nordiska ländernas generösa villkor för bland annat föräldraledighet.

Men så är det inte längre, konstaterar Anna Karlsdóttir vid NordRegio, Nordiska ministerrådets forskningscentrum för regional utveckling och planering.

– Vi blir alltmer lik världen i övrigt, säger hon till Science Nordic.

I dag, säger hon, är det bara Sverige och Danmark som ser till att vi i Norden hamnar precis över EU-genomsnittet på 1,59 barn per kvinna. I Sverige föder kvinnorna i genomsnitt 1,76 barn, medan de i Danmark sätter 1,72 barn till världen per kvinna.

Fertiliteten påverkas

Den främsta förklaringen till de låga födelsetalen, enligt Anna Karlsdóttir, är att kvinnorna väntar allt längre med att bli gravida. För i takt med att födelsetalen gått ner har åldern för förstföderskorna gått upp. Denna ålder är i dag strax under 30 i Danmark, Norge, Sverige och Finland. På Island har denna ålder också ökat, men inte lika mycket. Där är kvinnorna "bara" 27,8 år i genomsnitt när de föder sitt första barn.

– Familjeplanering är till övervägande delen positivt. Barnen är önskade och välkomna. Men tyvärr, fertiliteten påverkas om man väntar med barnafödandet till dess att kvinnan är äldre, säger Anna Karlsdóttir.

Invandringen påverkar också. I Norge, där statistikerna för några år sedan överskattade antalet immigranter i sina framtidsprognoser, ser man nu hur befolkningen åldras betydligt snabbare än vad tidigare beräkningar visade.

Johan Nilsson/TT