Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här mycket får man betala för fjärrvärmen

Aneby är en medelkommun när det gäller priset på fjärrvärme. Det visar en jämförelse som har gjorts i Jönköpings län.

Det är Villaägarnas Riksförbund som presenterar en lista med fjärrvärmepriser. Statistiken för 211 av landets kommuner har hämtats från Energiföretagens hemsida. Siffror för ytterligare 53 kommuner har föreningen fått in med hjälp av konsultfirman EKAN-gruppen.

I mitten

Enligt undersökningen kostade 2018 en megawattimme fjärrvärme i Aneby 883 kronor. Vid en jämförelse med övriga kommuner i länet hamnar Aneby ungefär i mitten.

Lägst pris, 829 kronor, har Tranås. Dyrast, 945 kronor per megawattimme, är fjärrvärmen i Mullsjö.

Enligt statistiken finns Sveriges billigaste fjärrvärme i Borås. Där kostar en megawattimme 483 kronor. Dyrast är Tierp, med 1 255 kronor.

Många faktorer

– Det finns många faktorer som påverkar hur dyrt det är att göra fjärrvärme, till exempel om det finns billig restvärme från någon industri, hur effektivt fjärrvärmeföretaget arbetar eller hur mycket vinst som ägaren plockar ut ur bolaget varje år, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarna, i ett pressmeddelande.